Колишній вінницький активіст Юра Хорт зіпсував портрети Шевченка в київському метро (ВІДЕО)

Новини Вінниці / Колишній вінницький активіст Юра Хорт зіпсував портрети Шевченка в київському метро (ВІДЕО)

У неділю, 17 лютого, колишній вінницький активіст Юрій Павленко (Хорт) був помічений у київській станції метро «Тараса Шевченко», де вчиняв хуліганські дії. Вінничанин псував портрети Великого Кобзаря, які були виконані у сучасному стилі.

У неділю, 17 лютого, колишній вінницький активіст Юрій Павленко (Хорт) був помічений на київській станції метро «Тараса Шевченко», де вчиняв хуліганські дії. Вінничанин псував портрети Великого Кобзаря, які були виконані у сучасному стилі.

Події відбувалися, коли люди чекали на потяг. Вони не розуміли, що коїться. Відео зняла дівчина, яка проходила повз чоловіка з ножем (можна натиснути, щоб прейти на першоджерело). Саме ножем він псував картини.

Ю. Павленко став відомим у Вінниці через організований ним марш проти іноземних студентів, які навчалися у медуніверситеті. Потім він був активним учасником Революції Гідності у Вінниці, а у грудні 2014-го приймав активну участь у захопленні будівлі Вінницької облради. Саме тоді він на камери розірвав портрет Порошенка, чим неймовірно пишався. Як фігурант кримінальної справи щодо захоплення адмінбудівлі, деякий час Юра перебував у СІЗО.

Сучасні художники показали, яким бачать Т. Шевченка. Їх мистецтво виставлено у підземці. Такі вільні підходи до «канонічних» образів використовують в усьому світі. Що спонукало вінничанина до псування картин, невідомо.

Макс Мельник

17 лютого, 2019