Колишній санлікар України назвав реальну кількість перехворілих на COVID-19

Новини Вінниці / Колишній санлікар України назвав реальну кількість перехворілих на COVID-19

На відміну від офіційної ковідної статистики, на яку опираються МОЗ з урядом та ВР, колишній санітарний лікар України Святослав Протас переконаний, що насправді за увесь час епідемії в Україні перехворіли на коронавірус близько 10 млн українців.

На відміну від офіційної ковідної статистики, на яку опираються МОЗ з урядом та ВР, колишній санітарний лікар України Святослав Протас переконаний, що насправді за увесь час епідемії в Україні перехворіли на коронавірус близько 10 млн українців.

За його словами, такі висновки можна зробити, аналізуючи дані лабораторій зі здійснених ПРЛ та ІФА-тестів, а також професійні висновки епідеміологів.

«Можна припустити, що загалом в Україні перехворіла вже третина населення. А це близько 10 млн. Це точно не 693 тис., як заявлено в сьогоднішній статистиці. Нинішнє зростання пов'язане зі збільшенням кількості тестів. А от смерті від ковіду в нас взагалі не діагностують», – зазначив він в коментарі «Обозревателю».

За словами Протаса, у такій тенденції є деякий позитив, бо зі збільшенням кількості захворілих збільшується й колективний імунітет. Завдяки цьому коронавірус або мутує і стане сезонним захворюванням, або ж взагалі зникне, як це сталося із його попередниками.

«Потрапляючи на кожну третю людину, він не зможе розповсюджуватися далі через її імунізацію. Тому циркуляція ковіду призупиниться. Буде ще невеликий підйом навесні, а вже влітку дійдемо до двох третин імунізованих. Це вже непоганий імунітет», – підсумував він.

Зазначимо, що лабораторно підтверджуються повторні зараження. За логікою С.Протаса, на Вінниччині перехворіло близько 500 тисяч, хоча офіційно – 17 тисяч.

С.Протас працював у системі СЕС з 2005 року. У жовтня 2014-го він очолив Держсанепідслужбу у статусі в.о. керівника відомства. Голова МВС України Арсен Аваков 30 червня 2016 року повідомив, що правоохоронці на гарячому затримали Протаса, який підозрюється в організації злочинної схеми з вимагання у підлеглих грошових коштів і їх розкраданні

За словами голови НАБУ Артема Ситника, Протас домовився з головними санітарними лікарями регіонів про те, що він буде нараховувати їм подвійну премію, а половину цієї суми вони повертають йому вже готівкою. Загальна сума, яка фігурує в справі, становить близько 400 тис. грн.

2 липня суд заарештував Протаса на 60 днів з правом внести заставу. 8 липня за нього було внесено заставу в сумі 413 тис. грн. Заставу одразу внесли. Потім Кабмін звільнив Святослава Вікторовича з посади заступника голови Державної санітарно-епідеміологічної служби України.

А у березні 2017-го щодо екс-тимчасово виконуючого обов'язки голови Державної санітарно-епідеміологічної служби України Святослава Протаса у Спеціалізованої антикорупційної прокуратури кримінальне провадження закрили через відсутність складу злочину.

Олеся Рудницька

28 листопада, 2020