Колишній міліціонер з Вінниччини очолив УСБУ у Миколаївській області

Новини Вінниці / Колишній міліціонер з Вінниччини очолив УСБУ у Миколаївській області

Уродженець Вінниччини Віталій Герсак за указом президента Володимира Зеленського 11 вересня був призначений начальником УСБУ в Миколаївській області. Свій шлях у правоохоронних органах немирівчанин починав у карному розшуку на теренах Вінницької області.

Уродженець Вінниччини Віталій Герсак за указом президента Володимира Зеленського 11 вересня був призначений начальником УСБУ в Миколаївській області. Свій шлях у правоохоронних органах немирівчанин починав у карному розшуку на теренах Вінницької області.

Детальну інформацію про земляка зібрав «Преступности.НЕТ». З відкритих джерел відомо, що Віталій Анатолійович народився в Немирові на Вінниччині в 1983 році. Герсак закінчив прикарпатську філію Академії внутрішніх справ в Івано-Франківську і університет внутрішніх справ в Києві. У 2003-му він розпочав роботу в оперативних підрозділах вінницького карного розшуку в званні лейтенанта міліції.

Через півтора року через сімейні обставини В. Герсак перевівся в Гайсинський РВ ГУМВС оперуповноваженим карного розшуку, де працював п'ять років, а у 2010 році перевівся до  Київського УБОЗу.

У вересні 2011 року Герсака було призначено начальником карного розшуку лінійного відділення станції «Київ-Пасажирський». Після звільнення з органів міліції він пішов на службу в департамент внутрішньої безпеки Служби зовнішньої розвідки, де за короткий час був підвищений і призначений на посаду заступника начальника УВБ (управління внутрішньої безпеки).

У чому причини стрімкого кар’єрного зросту немирівчанина виданню з’ясувати не вдалося. Нібито за час служби в СЗР він нічим не відзначився, крім низки скандалів, які відбулися в сфері його відповідальності. Службових скандалів… Зокрема, в 2015 році два офіцери СЗР перейшли на бік бойовиків «ЛНР». При цьому один з них виявився ще і співробітником посольства України у Франції.

У 2016 році вибухнув скандал навколо ситуації з перевезенням «контрабандних» сигарет чоловіком першого секретаря посольства України в Словаччині Оксани Ліщишин. Як виявилося, подібна практика не є рідкістю для представників українського дипкорпусу.

Важливо відзначити, що саме УВБ СЗР (управління внутрішньої безпеки Служби зовнішньої розвідки) курирує роботу МЗС щодо подібних питань і має стежити за тим, щоб такого не виникало.

Здивовані призначенням Віталія Герсака і в Центральному апараті СБУ.

«Багато хто дійсно не може зрозуміти, що послужило підставою для призначення цього співробітника начальником регіонального управління. Тим більше, що Миколаївська область - під особливою увагою через близькість до анексувати Кримському півострову, через роботу спецслужб РФ, адже буквально недавно був затриманий завербований екс-високопоставлений офіцер українських ВМС, який працював на ФСБ. І ще багато нюансів локального характеру. Однозначно, у цього призначення питань більше, ніж відповідей», - зазначив співрозмовник видання.

Олеся Рудницька

14 вересня, 2019