Коли Вінниці чекати на 50-метрове «Колесо огляду». Проєкт вийшов на фінішну пряму

Новини Вінниці / Коли Вінниці чекати на 50-метрове «Колесо огляду». Проєкт вийшов на фінішну пряму

У найближчі два роки ймовірно у Вінниці з’явиться «Колесу огляду», яке у два рази перевищуватиме нинішнє. Плани щодо заміни конструкції на більш сучасну існують з 2018 року, проте нині є певні «зрушення» у питанні пошуку виробника та варіанту фінансування. Щодо місця розташування, то колесо планують вписати в історичний центр міста так, аби вінничани бачили його з вулиці Соборної.

У найближчі два роки ймовірно у Вінниці з’явиться «Колесу огляду», яке у два рази перевищуватиме нинішнє. Плани щодо заміни конструкції на більш сучасну існують з 2018 року, проте нині є певні «зрушення» у питанні пошуку виробника та варіанту фінансування. Щодо місця розташування, то колесо планують вписати в історичний центр міста так, аби вінничани бачили його з вулиці Соборної.

Якщо весною завжди людно у Центральному парку Вінниці, то зараз там можна зустріти лише нечисленних порушників «карантинної» заборони, які скорочують собі шлях, проходячи через зелену зону, або місцевих працівників, що завершують підготовчу роботу. Вона майже закінчена.

Отже здивувати парк може не лише майже кілометровою алеєю тюльпанів. Оновлено більшість атракціонів. Не дивлячись на свій поважний вік, вони виглядають як «зірка» після вдалої пластичної операції. Ефектно.

«Варто зважити  на те, що коли у 2010-му Центральний парк передали на баланс КП «Вінницязеленбуд», ситуація з атракціонами була надзвичайно складною. Технічний стан був незадовільним, паспорти на атракціони та дозволи були відсутніми. А кожний атракціон – це механізм підвищеної небезпеки», - згадує директор комунального підприємства Ігор Любовський.

За його словами, на деяких атракціонах навіть заземлення не було. Спільними зусиллями працівників «Вінницязаеленбуда» вдалося у стислі терміни залучити ліцензовану організацію для ремонту, відновити документальну базу, направити на навчання операторів атракціонів.

«Відому кільком поколінням «Карусель» ми відновили за світлинами 1950 року. Тепер вона має оригінальний вигляд, як у дитинстві наших батьків. До речі, вона працює з редуктором від танку Т-34», - зазначив керівник підприємства.

Оновлення триває постійно. Приміром за нинішню зиму місцеві майстри серед іншого повністю оновили «Будинок несподіванок». Між іншим, в нього вже є власна «легенда». За словами І.Любовського вона пов’язана з дівчиною, з якою трапилася несподіванка в середині атракціону під час «пробного» відвідування.

Якими б цікавими не були атракціони, але «родзинкою» і парку, і міста завжди вважалося «Колесо огляду». В багатьох містах саме такі атракціони приваблюють туристів та містян, й «збирають каси» на відвідувачах. Можна пригадати Лондон і Відень. Якщо казати про українські міста – то Харків з його 50-метровою «красунею».

У Вінниці розмови про нове 50-метрове колесо почалися ще кілька років тому. У 2018-му був готовий бізнес-план. Нині він вдосконалений, враховані не тільки можливі побажання, а й фінансові можливості.

«У Харкові встановлений італійський атракціон. Є дешевші аналоги… Попередньо ми звернули увагу на «Колесо огляду» словацького чи китайського виробництв, які в залежності від комплектації коштуватиме від 800 тисяч до 1,9 млн євро. Зазвичай, виготовлення та монтаж триває 9 місяців після проведення тендерних процедур і оформлення замовлення», - пояснив І.Любовський.

Він нагадує, що «Вінницязеленбуд» ремонтував на відновлював паркову техніку за рахунок власних коштів, тому у випадку і з придбанням нового атракціону не планує залучати гроші з міського бюджету.

«Плануємо для реалізації цієї мети залучити кредит на 5-7 років. Підшукуючи нове – більш зручне - місце для атракціону, адже він значно більший буде за нинішнє колесо, наразі вважаємо, що краще встановити споруду біля «Міні-Вінниці». Тоді його можна буде побачити із Соборної за 2-ю школою», - уточнює керівник підприємства.   

Попередньо робити кроки щодо реалізації цих планів у «Вінницязеленбуді» збираються у цьому році, але зазначають, що пандемія коронавірусу здатна «додати» свої «корективи», адже впливатиме на економічну ситуацію як міста, так і світу у цілому.

Детальніше як оновили атракціони, можна переглянути на світлинах.

Новини Вінниці / Коли Вінниці чекати на 50-метрове «Колесо огляду». Проєкт вийшов на фінішну прямуНовини Вінниці / Коли Вінниці чекати на 50-метрове «Колесо огляду». Проєкт вийшов на фінішну прямуНовини Вінниці / Коли Вінниці чекати на 50-метрове «Колесо огляду». Проєкт вийшов на фінішну прямуНовини Вінниці / Коли Вінниці чекати на 50-метрове «Колесо огляду». Проєкт вийшов на фінішну прямуНовини Вінниці / Коли Вінниці чекати на 50-метрове «Колесо огляду». Проєкт вийшов на фінішну прямуНовини Вінниці / Коли Вінниці чекати на 50-метрове «Колесо огляду». Проєкт вийшов на фінішну прямуНовини Вінниці / Коли Вінниці чекати на 50-метрове «Колесо огляду». Проєкт вийшов на фінішну прямуНовини Вінниці / Коли Вінниці чекати на 50-метрове «Колесо огляду». Проєкт вийшов на фінішну пряму
Олег Верлан

21 квітня, 2020