Коли в Україні запровадять нові експрес-тести на COVID-19?

Новини Вінниці / Коли в Україні запровадять нові експрес-тести на COVID-19?

Під час ефіру "Українського радіо" очільник МОЗ розповів,  що протягом кількох наступних тижнів в Україні повинні запровадити нові експрес-тести українського виробництва на антигени збудника COVID-19.

Під час ефіру на "Українському радіо" очільник МОЗ Максим Степанов розповів, що протягом кількох наступних тижнів в Україні повинні запровадити нові експрес-тести українського виробництва на антигени збудника COVID-19.

Як повідомляє "Суспільне", міністр охорони здоров’я також зазначив, що дані експрес-тести внесені в стандарт і наразі ведуться перемовини. Є один з українських виробників, на якого в МОЗ розраховують. Він зараз проходить відповідну сертифікацію. Наразі проводяться розрахунки, готуються відповідні зміни до постанови уряду, щоб були виділені відповідні кошти. Планується, що у два-три тижні вони вже будуть у великій кількості на території України.

За словами Степанова, нині українців перевіряють на захворювання за допомогою тестів, які пройшли лабораторну верифікацію, зареєстровані належним чином та відповідають встановленим критеріям. 

"Ми зараз закуповуємо ті тести, які закуповують наші лабораторні центри. Це два українські виробники. Також інколи вони закуповують корейські тести, якщо говорити про ПЛР. Але в основному – тести українського виробництва, від приватних виробників", – зауважив голова МОЗ.

Також Степанов повідомив, що Міністерство охорони здоров’я співпрацює з Національною академією наук щодо боротьби проти COVID-19, але зазначив, що підрозділи НАН не мають технічних спроможностей, щоб забезпечити виробництво великої кількості тестів.

"Якщо говорити про такі академічні інституції як Інститут молекулярної біології – це академічні інституції, де зосереджена наша наука. Вони не є виробничим майданчиком, вони не можуть виробляти велику кількість цих тестів, – наголосив він.

За словами міністра, майданчиків для виробництва тестів у великих промислових обсягах не має також Інститут мікробіології.

Ірина Заіковата

8 жовтня, 2020