Коли в сміттєвий бак не можна: куди у Вінниці можна здати поламані ртутні термометри?

Новини Вінниці / Коли в сміттєвий бак не можна: куди у Вінниці можна здати поламані ртутні термометри?

Майже всі вінничани знають, що непрацюючі ртутні термометри не можна просто взяти і викинути на смітник разом з іншими відходами. Чимало містян чули, що для цього начебто мають бути спеціальні пункти прийому. Але куди саме їх можна віддати для правильної утилізації відомо не всім. Наголошуємо мова йде про медичний прилад, що не розбився – просто перестав працювати. NаПарижі вирішив з’ясувати, де б у Вінниці термометр взялися утилізувати.

Майже всі вінничани знають, що непрацюючі ртутні термометри не можна просто взяти і викинути на смітник разом з іншими відходами. Чимало містян чули, що для цього начебто мають бути спеціальні пункти прийому. Але куди саме їх можна віддати для правильної утилізації, відомо не всім. Наголошуємо, мова йде про медичний прилад, що не розбився – просто перестав працювати.

NаПарижі вирішив з’ясувати, де б у Вінниці термометр взялися утилізувати та звернувся за коментарем до помічниці начальника Головного управління із зв'язків із засобами масової інформації та роботи з громадськістю ГУ ДСНС України у Вінницькій області Юлії Каменюк. Вона повідомила, що в обласному центрі таких пунктів немає.

Натомість зазначила, що якщо вінничани розбивають ртутний термометр, їм необхідно телефонувати на службу порятунку «101» , аби приїхали рятувальники, зібрали небезпечну речовину та провели демеркуризацію помешкання.

Ртуть ні в якому разі не можна збирати пилососом для прибирання та підмітати віником. Останнє тільки подрібнює отруйні кульки в дрібний ртутний пил, ускладнюючи її прибирання. Не потрібно намагатися витирати ртуть ганчіркою. Це призведе лише до розмазування ртуті і збільшенню площі поверхні її випаровування.

Водночас, журналісту видання на «101» повідомили, що зламаний ртутний термометр у Вінниці можна принести у будь-яку пожежну частину міста, однак найкраще приносити їх до пожежної частини №4, що по вулиці Пирогова.

До речі, за минулий тиждень рятувальники здійснювали 6 виїздів по демеркуризації ртуті. Під час них фахівці зібрали 640 грамів небезпечної речовини.

Катерина Горбатюк

21 березня, 2019