Кого вінничани обрали б до міськради, якби вибори були сьогодні: результати дослідження львівських соціологів (ВІДЕО)

Новини Вінниці / Кого вінничани обрали б до міськради, якби вибори були сьогодні: результати дослідження львівських соціологів (ВІДЕО)

Результати дослідження соціополітичних настроїв у Вінниці та області сьогодні презентував Львівський соціологічний центр "SocioInform". За словами речниці центру Наталії Зайцевої, запитання, які ставили респондентам, можна умовно поділити на три групи: щодо рівня довіри та підтримки місцевих політиків, щодо дій влади під час пандемії та карантину та стосовно окремих місцевих соціальних питань.

Результати дослідження соціополітичних настроїв у Вінниці та області сьогодні презентував Львівський соціологічний центр "SocioInform". За словами речниці центру Наталії Зайцевої, запитання, які ставили респондентам, можна умовно поділити на три групи: щодо рівня довіри та підтримки місцевих політиків, щодо дій влади під час пандемії та карантину і стосовно окремих місцевих соціальних питань.  

Стосовно "політики", то результати дослідження свідчать: якби вибори до Вінницької міської ради відбувалися на час опитування (13-18 червня), то більшість отримала б Українська стратегія Гройсмана: 40% респондентів уже готові за неї проголосувати, а якщо розподілити пропорційно голоси тих, хто ще не визначився, то виходить понад половина місць у міськраді.

На другому місці "Європейська Солідарність" - 10%. Мають шанси пройти до міської ради і "Слуга народу" та "Батьківщина", набравши у Вінниці відповідно близько 6% і близько 5%. На межі проходження ОПзЖ.

Якби у період опитування відбувались вибори міського голови, то безумовним переможцем був би Сергій Моргунов. Він має навіть шанси перемогти у першому турі, набравши більше половини голосів виборців. За нього готові віддати свої голоси 59,4% респондентів (серед тих, хто визначився і прийде на вибори).

Далі йдуть Сергій Кудлаєнко та Володимир Продивус, але їхній рівень підтримки, за результатами опитування, далекий від лідера - 2,6% та 2,3% відповідно. По 1,8% набирають шоумен Віктор Бронюк та екс-голова ОДА Владислав Скальський. Оскільки Сергій Борзов на момент опитування ще не був очільником області і його прізвище серед ймовірних претендентів на мерське крісло не називали, в опитуванні фігурує його дружина - народна депутатка від "Слуги народу" Ірина Борзова. Їй віддали перевагу лише 0,6% опитаних. Остання позиція у чинного нардепа від Вінниці, також "слуги народу" Максима Пашковського - 0,2%.  

При цьому соціологи наголошують, що майже кожен четвертий респондент від тих, хто буде голосувати, ще не визначився зі своїм кандидатом. Тому поле для діяльності потенційних кандидатів доволі широке.

На гіпотетичних виборах до обласної ради та до місцевих рад в області також лідирує Українська стратегія Гройсмана - набирає понад 25% серед усіх респондентів, або 52,7% серед тих, хто визначився та прийде на вибори. По області цей показник – 35,3%.

Прохідний бар'єр долають також "Слуга народу", "Батьківщина" та "ЄС"  - у них показники майже однакові - близько 9%. На межі проходження в області Радикальна партія Ляшка і ОПзЖ.

Запитали соціологи вінничан також про те, хто, на їхню думку, був кращим прем'єром для України за останнє десятиліття. 59% жителів міста назвали Володимира Гройсмана. Йому ж віддали перевагу 55% опитаних жителів області.  

Стосовно інших аспектів проведеного дослідження, то вони, хоча й опосередковано також свідчать про політичні вподобання вінничан. Так, наприклад, більше чверті респондентів ставлять високу оцінку діям президента у подоланні епідемії коронавірусу. Водночас 25% ставлять йому посередню оцінку і 41-43% оцінюють дії президента погано.

Якщо говорити про народних депутатів від "Слуги народу", то задоволені їхньою роботою у час епідемії лише 13% опитаних, тоді як понад половина респондентів кажуть, що не задоволені реакцією депутатів на ситуацію. Ще менш позитивно оцінюються дії уряду - 11-12% опитаних схвалюють роботу Кабміну під час пандемії.

Зусилля представників ОДА люди оцінюють краще, ніж уряду і депутатів від "Слуги народу" - приблизно на тому ж рівні, що й зусилля президента. Але найвище люди оцінюють роботу місцевих рад. У Вінниці понад половина опитаних сказали, що ситуацію міська влада взяла під контроль, вони почувають себе захищеними, впевнені, що коли буде друга хвиля епідемії, місцева влада буде до неї готова. Разом з тим, 18% респондентів вважають зусилля місцевої влади недостатніми.

Відповідаючи на питання, хто найбільше допомагав боротися з COVID-19, 33% вінничан назвали Фонд, створений за ініціативи Володимира Гройсмана та Сергія Моргунова "СтопВірус".  На обласному рівні найсуттєвішим помічником у протидії хворобі визнано місцеві громади – 29% респондентів саме їх назвали найактивнішим учасником протипандемічних заходів. Фонд «СтопВірус» відзначили 22% опитаних.

Цікавились соціологи і ставленням вінничан та жителів навколишніх територій до перспективи розширення Вінницької ОТГ. Позитивно такі плани сприймають 51% опитаних.

Дослідження торкнулося й інших питань місцевого розвитку. Так, 84% опитаних вінничан сказали «так» введенню штрафів за паркування у непристосованих для цього місцях, а 60% схвалюють евакуацію автомобілів порушників.

Дослідження центру "SocioInform" було проведено шляхом стандартизованого інтерв’ю з 13 по 18 червня. Участь в опитуванні взяли як жителі Вінниці, так і Вінницької області – загалом 2 000 осіб. Саме тому зріз настроїв, кажуть в соціологічному центрі, відображає соціально-політичну ситуацію і в обласному центрі, і в регіоні в цілому.