Кого люблять вінничани? Гройсман поза конкуренцією, а Зеленський обійшов Тимошенко

Новини Вінниці / Кого люблять вінничани? Гройсман поза конкуренцією, а Зеленський обійшов Тимошенко

Більшість вінничан цікавляться цінами на харчі та городніми роботами, а телевізор використовують для розваги. Якщо політики сумніваються у перевагах громадян, то можуть зазирнути на ринок та поспілкуватися. Втім, з наближенням виборного сезону на політичному олімпі намагаються змінити вподобання майбутніх виборців. Через це так популярні різні рейтинги. Політикам вони надають впевненості. Колись вінничан називали «середньостатистичними», по зрізам у регіоні визначали симпатії по державі загалом. Чи підтверджують це останні опитування?..

Більшість вінничан цікавляться цінами на харчі та городніми роботами, а телевізор використовують для розваги. Якщо політики сумніваються у перевагах громадян, то можуть зазирнути на ринок та поспілкуватися. Втім, з наближенням виборчого сезону на політичному олімпі намагаються змінити вподобання майбутніх виборців. Через це так популярні різні рейтинги. Політикам вони надають впевненості. Колись вінничан називали «середньостатистичними», по зрізам у регіоні визначали симпатії по державі загалом. Чи підтверджують це останні опитування?..

З 14 по 22 червня тривало соціологічне дослідження «Суспільно-політичні настрої вінничан», яке проводив Інститут соціальних досліджень і політичного аналізу. Опитали 480 респондентів, тому похипка обмежується 1,9%. В анкеті було передбачено широке коло питань, зокрема оцінки діяльності загальноукраїнських і місцевих політиків.

За словами голови установи Володимира Кіпеня, який представив результати досліджень, «71% вінничан вважають, що країні потрібні радикальні зміни, 15% за те, щоб залишити все як є, а решта прагнуть повернути те, що було». Вступ до ЄС підтримує 74 % містян, за НАТО на референдумі готові проголосувати 59%. А от електоральні симпатії вінничан, як стверджує очільник інституту, відмінні від загальнодержавних тенденцій.

«Вінничани найвищу оцінку діяльності поставили чинному прем’єр-міністру Володимиру Гройсману (51%), який суттєво обігнав в цьому президента Петра Порошенка (32%). Їхні критики дещо відстають, отримавши відповідно десь в межах третини прихильників: Андрій Садовий (36%), Юлія Тимошенко (32%), Анатолій Гриценко (31%). Юрій Бойко, Андрій Парубій, Олег Ляшко – аутсайдери прихильності жителів Вінниці», - зазначив В. Кіпень.

Далі цікавіше. За розпуск ВР висловилися 72% респондентів, проти дострокових виборів - 24%. Незважаючи на мляве відношення до виборів (голосують останнім часом не більше 55% виборців), наступного тижня піти на виборчу ділянку готові 89% опитаних соціологами. От чи дійдуть вони? Такого питання не було в анкеті. За партійними симпатіями вінничан лідирують БПП (13%), «Батьківщина» і «Слуга народу» Володимира Зеленського (по 11%). Партія відомого телевізійного коміка існує лише де-юре, але вже популярна. «Самопоміч» і «Громадянська позиція» мають по 7% підтримки вінничан. Інші політсили не подолали 5%-ий бар’єр.

У виборах президента взяли б участь 88 % опитаних. Чинного голову держави підтримали б наступного тижня 14 % респондентів. Зеленський може розраховувати на 13,5%. Мабуть, дізнавшись про це, Володимир вирішить змінити жарти на агіткампанію. «Позаду» лідерів симпатій йдуть Юлія Тимошенко (11%) і Анатолій Гриценко (9,6%). Інші – за «бар’єром». Оскільки В. Гройсман заявив, що не планує балотуватися, його прізвища серед кандидатів не було.

Що опитуванням донесли вінничани? Політичний популізм не в тренді. Довіряють або тим, хто намагається щось зробити, або тим, хто розважає жартами, навіть якщо це політична сатира, як у випадку з очільником «95 кварталу». До речі, осередку партії «Слуга народу» у Вінниці ще немає. Амбітним місцевим політикам слід замислитися над «вакансією». Дуже скоро її заповнять. Кандидати вже є…

За матеріалами газети «День»