«КНДР-2»: в Росії заблокували Facebook і Twitter

Новини Вінниці / «КНДР-2»: в Росії заблокували Facebook і Twitter

Більшість іноземних компаній припиняють діяльність в Росії. Звичайно, у Москві вирішили відповісти «дзеркальними санкціями». Роскомнадзор сьогодні, 4 березня, оголосив рішення про блокування двох потужних соцмереж Facebook і Twitter на території РФ.

Наразі публікації російських ЗМІ доступні користувачам цих соцмереж. Проте коментують їх вже переважно ті, хто не поділяє політику Путіна. Хоча ще вчора ситуація була кардинально іншою.

Щодо росіян то вони вже почали скаржитись чи жартувати, що їх могутня держава перетворюється на «КНДР-2».

Втім крок Роскомнадзору можна зрозуміти, саме через соцмережі українці намагалися «достукатися» до росіян, аби розповісти істину про путінську «спецоперацію» та знищення українських міст. Тепер треба шукати інші майданчики. А може і немає такої потреби, адже більшість громадян РФ схвалюють будь-яку загарбницьку війну зі свого боку.   

Що залишається росіянам? Є «чисто» російські мережі – «ВКонтакте», «Одноклассники» і «Мой мир», які тепер стали найпоширенішими.

До речі, як показало проведене Всероссійским центром вивчення громадської думки (ВЦИОМ) опитування, найчастіше росіяни дізнаються про новини економіки та суспільно-політичного життя країни та свого регіону за допомогою центрального телебачення (47%), соціальних мереж та блогів (42%), розмов з людьми (40%), новинних, аналітичних та офіційних сайтів (36%), регіонального та місцевого телебачення (31%).

При цьому головними джерелами новин про події в РФ є телебачення (42%, 11–19% серед молоді), соціальні мережі та блоги (21%, 35–45% серед молоді), новинні, аналітичні та офіційні сайти (20%), розмови з людьми (5%) та месенджери (4%).

Найпопулярнішими в Росії соціальними мережами та меседжерами виявилися:

WhatsApp (83%), YouTube (75%), ВКонтакте (61%), Instagram (53%), Telegram (42%).

За найбільшою щоденною аудиторією топ-5 такий самий: WhatsApp – 63%, YouTube – 39%, Instagram – 33%, «ВКонтакте» – 30% та Telegram – 22%.

Серед російської аудиторії соціальних мереж і месенджерів майже кожен третій (29%) витрачає на них більше трьох годин на день (72% серед 18-24-річних), 16% - від двох до трьох годин, 25% - 1-2 години. день, 19% - півгодини, 9% - менше півгодини.

Олег Верлан

4 березня, 2022