«Клопотання не надходило»: що у Вінницькій міськраді відповіли на петицію про встановлення у місті пам’ятника Богуну

Новини Вінниці / «Клопотання не надходило»: що у Вінницькій міськраді відповіли на петицію про встановлення у місті пам’ятника Богуну

У Вінницькій міськраді відповіли на петицію про встановлення у Вінниці пам’ятника козацькому полковнику Івану Богуну. Нагадаємо, відповідне звернення на сайті міської ради вінничанин Іван Соляр зареєстрував 15 січня.

У Вінницькій міськраді відповіли на петицію про встановлення у Вінниці пам’ятника козацькому полковнику Івану Богуну. Нагадаємо, відповідне звернення на сайті міської ради вінничанин Іван Соляр зареєстрував 15 січня.

Чоловік від імені однодумців просив «встановити статую вінницького полковника Івана Богуна на вірному коні на місці переможної битви у м. Вінниця». Це, на думку автора петиції, має бути проявом «поваги та подяки вінницькому полковнику».

«Ми переконані, що встановлення повноцінного пам’ятника вінницькому полковнику Івану Богуну зробить наше місто культурнішим, патріотичнішим, ще більш туристично привабливим та приверне інтерес містян та гостей міста до визначної постаті та нашого земляка Івана Богуна», - йдеться у петиції.

Петиція за два тижні назбирала 368 підписів при необхідних 350.

У міській раді констатували, що питання про пам’ятник Івану Богуну у Вінниці далеко не нове, порушується воно ще з 2000-х років. Саме тоді було розроблено передпроектні пропозиції реконструкції кінотеатру «Росія» під кіноконцертний комплекс. Там, власне, і планувалось спорудити «монумент державного значення» Івану Богуну.

І хоча у петиції йшлося просто про «статую», у відповіді мерії детально описано механізм встановлення саме «монументу державного значення», який затверджений Наказом Держбуду України ще у 2004 році.

Процедура – доволі складна. Спочатку клопотання про спорудження пам’ятників державного значення порушуються перед місцевими органами виконавчої влади підприємствами, установами, організаціями та об’єднаннями громадян, до вказаного клопотання додаються наступні документи:

- обґрунтування доцільності спорудження пам’ятника;

- історична довідка Національної академії наук України щодо національного значення події або особи, запропонованих до увічнення за зверненнями відповідних підприємств, установ, організацій та об’єднань громадян;

- погодження з органами місцевого самоврядування питання спорудження (створення) пам’ятника (монумента), місця його встановлення з урахуванням генерального плану населеного пункту, іншої містобудівної документації, планування та забудови, що історично склались;

- фінансово-економічне обґрунтування вартості спорудження (створення) пам’ятника (монумента);

- зазначення джерел фінансування.

Потім ОДА не пізніше ніж за півтора роки до запланованої дати встановлення пам’ятника має подати Кабіміну пропозиції щодо спорудження монумента. І вже уряд приймає рішення про будівництво відповідного «пам’ятника державного значення».

Далі міністерство культури України має провести конкурс на кращу проектну пропозицію пам’ятника.

«Станом на 04.02.2020 р. клопотання щодо встановлення у м. Вінниці пам’ятника Івану Богуну із пакетом вищевказаних документів до виконавчих органів Вінницької міської ради не надходило», - зазначають у міській раді.

Тобто, якщо автор петиції об’єднає однодумців і вони зберуть усі необхідні документи та витримають непросту бюрократичну процедуру, то у Вінниці можуть встановити не просто «статую», а «пам’ятник державного значення» полковнику Богуну. Через кілька років...