Кінець «безкоштовного» пластику у магазинах. Скільки коштуватиме альтернатива

Новини Вінниці / Кінець «безкоштовного» пластику у магазинах. Скільки коштуватиме альтернатива

З 10 грудня покупцям перестануть видавати безкоштовні поліетиленові пакети – набуде чинності законодавча заборона. До цієї дати будуть встановлені мінімальні ціни. Передбачається, що найменший пакет без ручок коштуватиме не дешевше ніж 2 грн.

Винятком будуть біорозкладні пакети – їх, як і раніше, можна буде роздавати безкоштовно. Про це повідомив в.о. міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець.

Заборона поширюється на магазини, аптеки, кафе та ресторани, а також сферу послуг. Тобто, наприклад, із овочевих відділів супермаркетів безкоштовні пакетики зникнуть.

Водночас поки що дозволяється упаковка у надтонкі пакети (до 225х345х450 мм) свіжої риби, м'яса, сипучих продуктів та льоду. У 2023 році заборонять і їх – до цього часу продавцям потрібно вигадати альтернативні варіанти.

Такі зміни передбачені законом про обмеження обігу пластикових пакетів, який у Верховній Раді схвалили ще у червні 2021-го. Кабмін розробив (але поки не ухвалив) постанову про мінімальні ціни на пакети:

  • 2 грн/шт. – за пакети без ручок та бічних складок;
  • 2,50 грн/шт. – без ручок із боковими складками або з ручками без бокових складок;
  • 3 грн/шт. – з ручками та бічними складками.

Уряд визначив, що саме за такими цінами зараз продаються пластикові пакети. Зрозуміло, йдеться про ті місця, де вони платні.

«Насправді немає безкоштовних пакетів. Ціна за пакети, які нібито можна взяти безкоштовно, закладається у вартість середнього чека. Тому берете ви пакети в магазині чи ні, ви все одно за них платите. Тепер платитимемо тільки за те, що використовуємо», – вважають у Мінекології.

Зауважимо, що коли зникнуть пакети, ціни на ті овочі не знизяться. А додатково доведеться купувати «альтернативу».

У відомстві впевнені, що нова заборона зменшить споживання пластику. Там вважають, що українці звикнуть користуватись пакетами лише тоді, коли це справді необхідно.

Як приклад наводять досвід Туреччини та Ірландії. У цих країнах за перший рік дії заборони на пластикові пакети їхнє використання впало на 75% та 90% відповідно.