Кількість азоту амонійного у 72 рази перевищує норму: на Вінниччині Держекоінспекція підтвердила забруднення водоканалом басейну Дністра

Новини Вінниці / Кількість азоту амонійного у 72 рази перевищує норму: на Вінниччині Держекоінспекція підтвердила забруднення водоканалом басейну Дністра

Ситуація із забрудненням річки Хрустова на півдні Вінниччини стоками КП «Піщанкаводоканал» вийшла далеко за межі регіону. Позапланову перевірку підприємства інспектори Державної екологічної інспекції у Вінницькій області провели за дорученням прем’єра Д.Шмигаля.

Як повідомляють у ДЕІ, вона відбувалась з 30 вересня по 12 жовтня.

«При перевірці спеціалістами відділу інструментально-лабораторного контролю інспекції тричі відібрано проби зворотних вод після очисних споруд (типу «Екокомпакт-100») на випуску у водний об’єкт (річку Хрустова, що є лівою притокою Кам'янки, басейну річки Дністер)», - зазначають в інспекції.

За результатами проведеної перевірки виявлено перевищення встановлених нормативів скидання забруднюючих речовин, що скидаються у водний об’єкт із зворотними водами: азоту амонійного (в 72 рази), фосфатів (в 40 разів), нітритів (в 24 рази), БСК5 (в 5,6 разів), ХСК (в 3,4 рази), хлоридів і нітратів (в 1,4 рази).

У ДЕІ вказують, що скиди комунального підприємства мають негативний вплив на навколишнє природне середовище, забруднюючи річку Хрустова. Підприємством не вживаються відповідні заходи щодо поліпшення ситуації.

Наразі інспекторами проводиться розрахунок збитків, завданих державі за забруднення водного об’єкта.