Кілька недавніх знахідок у Єгипті, що вражають!

Новини Вінниці / Кілька недавніх знахідок у Єгипті, що вражають!

Дослідники, які ведуть розкопки в давньоєгипетському місті Атрібіс, виявили понад 18 000 керамічних черепків з написами з дотепів, які, по суті, служили "блокнотами", пише Карлі Касселла для Science Alert. Починаючи від списків покупок, торгових записів та закінчуючи шкільними завданнями, ці фрагменти дають уявлення про повсякденне життя міста близько 2000 років тому. За словами Роберта Леа з Newsweek, ця колекція є другою за величиною колекцією острак, будь-коли знайдених в Єгипті.

Стародавні єгиптяни розглядали гостру як дешевшу альтернативу папірусу. Щоб нанести напис на черепки, користувачі обмокували тростину або порожню паличку в чорнило. Хоча більшість дотепників, знайдених в Атрібісі, містять письмена, команда також виявила загострення із зображеннями тварин, таких як скорпіони та ластівки, людей, геометричних фігур та божеств, йдеться у заяві Тюбінгенського університету, який проводив розкопки у партнерстві з Міністерством туризму та старожитностей Єгипту. Звертаємо вашу увагу на те, що також доступні ігрові автомати на давньоєгипетську тематику, які варті вашої уваги.

За останній час дослідження проводилися навколо таких зразків стародавнього життя:

  • Стародавній аналог папірусу у школах;
  • дослідження над вагітною мумією;
  • двоє сфінксів.

https://lh5.googleusercontent.com/tYWhAe7wG1lV-lpLaKZdfy8VtTuMi42kHSbOqaNjPrjl0XO1hRjQ_qobENzpLM9rlHGUoy3GiVAcR6N1IT41EMiM6ZnfK3pfw2qJ1DaDLgIXaY3fMDBmDjQUfKKbO_DTLu7CTwevSlk2fjw_

Стародавня школа

Велика кількість фрагментів, мабуть, пов'язана із давньою школою. Більше сотні з них мають написи, що повторюються, як на лицьовій, так і на зворотній стороні, що дозволило команді припустити, що учнів, які погано поводилися, змушували писати рядки - шкільне покарання, яке використовується (і сатирично зображується в популярній культурі) і сьогодні.

Є списки місяців, чисел, арифметичні завдання, граматичні вправи та "пташиний алфавіт" - кожній літері відповідав птах, назва якого починалася з цієї літери", - каже єгиптолог Крістіан Лейтц у своїй заяві.

Близько 80 відсотків написані на демотику - адміністративному листі, який використовувався під час правління отця Клеопатри, Птолемея XII (81-59 рр. до н.е. та 55-51 рр. до н.е.). Грецька мова – друга за кількістю поданих писемностей; також зустрічаються ієратичний, ієрогліфічний, грецький, арабський та коптський (єгипетський діалект, написаний грецьким алфавітом), що свідчить про багатокультурну історію Атрибісу, повідомляє Science Alert.

«Ми зможемо провести тематичне дослідження повсякденного життя в пізньоптоломіївський/раннеримський час, коли проаналізуємо всі тексти або, принаймні, більшу їх частину, що займе роки» - сказав Лейц.

Тюбінгенські археологи розпочали розкопки в Атрібісі, розташованому приблизно за 120 миль на північ від Луксора, у 2003 році. Спочатку розкопки були зосереджені на великому храмі, побудованому Птолемеєм на честь левової богині Репіт та її дружини Мін. Храм був перетворений на жіночий монастир після того, як язичницькі культи були заборонені в Єгипті в 380 році до н.е. Останнім часом команда змістила акцент на окреме святилище на захід від храму.

https://lh5.googleusercontent.com/9-kCpefCRZz1BFUrhPcXEXtATJp55UVZ8_Ljl9cfcr8ymyDYh2TmEM0KbRoPJfFcfVlg2y4bBv2KUUTj5c5woelyHbEd5z45JrDdb7WVtBB2KXwJhqzklJYPy2hVm5Ukc7siywomPf3MmDmY

Вагітна мумія

Вчені з проекту «Варшавська мумія» визначили, як було збережено плід єдиної відомої у світі вагітної мумії. Завдяки спільному впливу розкладання та муміфікації, давньоєгипетський плід був «замаринований», повідомляє кореспондент Science Alert Мішель Старр. Результати аналізу нещодавно опубліковані у журналі Journal of Archaeological Science.

Як пояснює група дослідників у своєму блозі, рівень pH у крові трупів з часом значно знижується, а це означає, що плід міг зазнати впливу сильно кислого середовища в матці, яка розчинила його кістки. Процес муміфікації за допомогою солі запобігав розчиненню кісток матері та майже "герметично закривав" матку, зберігаючи м'які тканини плода всередині утроби.

Аналогічний процес природним чином зберіг знамениті європейські «болотні тіла», чия шкіра, що первозданно збереглася, зморщилася в торф'яних болотах з високою кислотністю і низьким вмістом кисню. Іноді умови у болотах повністю розчиняли скелети.

У своєму блозі дослідники порівнюють демінералізацію кісток з вимочуванням яйця в оцті: якщо помістити яйце в кисле середовище на кілька днів, то мінеральні компоненти (шкаралупа) розчиняться, а внутрішня частина яйця (білок і жовток) залишиться недоторканою, пружною, схожою на кулю.

Сфінкси Стародавнього Єгипту

Археологи в Єгипті виявили останки двох великих сфінксів у стародавньому храмі в Луксорі, повідомляє Тесса Соломон для ARTnews. Статуї, кожна довжиною 26 футів, було знайдено наполовину зануреними у воду святилище Аменхотепа III, діда царя Тутанхамона і фараона, правив Єгиптом з 1390 е. по 1353 р. до н.е.

Команда єгипетських та німецьких дослідників виявила артефакти під час реставрації похоронного комплексу стародавнього правителя, відомого як «Храм мільйонів років», йдеться у заяві Міністерства туризму та старожитностей Єгипту. Команда також виявила три погруддя з чорного граніту Сехмет, богині війни, що приймала вигляд левиці, і залишки колон і стін з гравіювання церемоніальних сцен.

admin

16 травня, 2022