Хто здав Херсонщину? Самойленко назвав прізвища зрадників

Новини Вінниці / Хто здав Херсонщину? Самойленко назвав прізвища зрадників

Питання, чому російські окупанти так швидко зайняли більшу частину Херсонщини та вийшли до Мелітополя постійно «на слуху». Голова Херсонської облради Олександр Самойленко, пояснюючи, що не військовий, не знає усіх тонкощів, але в інтерв’ю «Укрінформу» розповів окремі деталі та назвав тих, хто нині або під арештом, або достеменно відомо, що співпрацює з ворогом.

«На мій погляд, ворог чітко знав, де знаходяться всі мінні поля, він бив по КПВВ біля Криму та місцях дислокації прикордонних військ і рухався чітко по дорогах. Він не їхав полями. Тому розповіді про те, що наші мінні поля не спрацювали чи були розміновані, не відповідають дійсності. Усі ті тисячі мін залишаються встановленими. І чекають свого часу – може коли ворог відходитиме, вони якраз і спрацюють», - зазначив Самойленко.

Стосовно Антонівського мосту через Дніпро поблизу Херсона, то, за його словами, є версія, що працівника спецслужб, який мав би його підірвати, було вбито снайпером чи кимось іншим.

«При цьому той міст було складно підривати через його особливу конструкцію. Щодо невеличких мостів, то вони підривалися», - пояснив очільник облради.

Назвав він і представників СБУ, які допомогли ворогові.

«Зараз ми вже також знаємо про затримання помічника начальника Херсонського УСБУ - начальника Антитерористичного центру Ігоря Садохіна, який працював на ворога. Вважається, що саме він видав ворогу сітку мінних полів і координував дії російської авіації, коли супроводжував колону херсонського СБУ в евакуацію. Його було затримано ще в березні. І після проведеної перевірки, так розумію, Президент України звільнив із посади і керівника СБУ у Херсонській області Сергія Криворучка та позбавив його генеральського звання», - сказав голова облради.

До СБУ в нього багато питань, адже ті, хто нині «виліз» та відкрито допомагає росіянам, раніше притягувались до відповідальності, але чомусь не отримали реальні строки за «держзраду».

Що стосується колаборантів, то Самойленко зазначив, що вони почали проявлятися через 35-40 днів, адже спочатку росіяни не цікавилися соціальною сферою у громадах, а коли вже почали розуміти, що доведеться – відшукали тих, хто погодився. Так, він каже про вісьмох депутатів облради, які співпрацюють з окупантами. Приміром Віталій Булюк став «заступником голови» призначеної окупантами «військово-цивільної адміністрації».

«Ми навіть не уявляємо, наскільки сильно ворог інфільтрований у наші органи. Основні, так би мовити, «консерви», які існують і на тимчасово окупованій Херсонщині, і в частині Запорізької області, на моє переконання, ще не проявили себе.

Ті ж відкриті колаборанти у Херсонській області – це якщо не маргінали, то маріонетки, яких було призначено відповідальними за якісь речі. А справжні ляльководи все ще знаходяться в підпіллі чи десь у тіні і чекають того, як розв’яжеться ситуація. Я впевнений, що росіяни намагатимуться зберегти їх навіть після звільнення нами цих територій», - підкреслив Самойленко.

Олег Верлан

19 червня, 2022