Хто захищає у суді митрополита Тульчинського Іонафана? Серед адвокатів обвинуваченого у підтримці агресії РФ - луганчанин та кандидат від «ОПЗЖ»

Новини Вінниці / Хто захищає у суді митрополита Тульчинського Іонафана? Серед адвокатів обвинуваченого у підтримці агресії РФ - луганчанин та кандидат від «ОПЗЖ»

Сьогодні, 8 червня, у Вінниці відбулось перше засідання суду по справі керуючого Тульчинської і Брацлавської єпархії УПЦ МП Іонафана (А.Єлецьких), який обвинувачується у пропаганді війни проти України. Раніше справу митрополита розглядали у Тульчинському райсуді, але всі судді відмовились.

Нині судовий розгляд кримінального провадження у відкритому судовому засіданні здійснює суддя Геннадій Кашпрук. Іонафана захищають одразу три адвоката - Євгеній Чорний, Сергій Рибак та Тарас Тилик. І всі не місцеві.

NaПарижі вважає за потрібне познайомити із захисниками. Деякі з них доволі авторитетні на столичному рівні. Отже, почнем.

Чорний Євгеній Олександрович має офіс на столичному Печерську та 20-річний досвід роботи. В об’явах він пропонує будь-які послуги юридичного характеру, хоча найчастіше до нього звертаються для скасування шлюбу. Вартість консультації – від 600 грн.

Рибак Сергій Миколайович зареєстрований у Луганську (окупованому з 2014 року). Адвокатською діяльністю він займається з 2012-го. У вільному доступі є справи, де він позивався до державних органів та навіть успішно стягував з бюджету моральну шкоду у судах Луганської області ще до початку повномасштабного вторгнення.

Тилик Тарас Михайлович - кандидат юридичних наук, доцент кафедри Господарського та транспортного права юридичного факультету Державного університету інфраструктури та технологій (ДУІТ). Адвокатською діяльністю киянин почав займатися з 2017 року. У відкритому доступі можна ознайомитися зі справами з кримінального права, які він вів.

До речі, адвокат балотувався до Київської обласної ради 8-го скликання від політпартії «ОПЗЖ», але не пройшов.

Звісно, справа митрополита має певний резонанс. Зважаючи на цікавість з боку ЗМІ, на першому засіданні адвокати попросили суд обмежити участь сторонніх осіб під час розгляду. Клопотання ґрунтується на тому, що обвинувачений – особа похилого віку, тривалий час лікувався. Присутність великої кількості сторонніх може спровокувати інфікування зокрема коронавірусної хвороби (COVID-19).

Суд вирішив не задовольняти прохання та залишив засідання відкритим для всіх, хто бажає бути присутнім.

Нагадаємо, Іоанафана, обвинувачують по чотирьом статтям кримінального кодексу України:

  • ст.436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, глорифікація її учасників)
  • ст. 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади)
  • ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, розповсюдження матеріалів із закликами до зміни меж території та державного кордону України).
  • ст. 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками).

Президент України В.Зеленський наприкінці грудня 2022-го призупинив українське громадянство митрополита. Він оскаржує це в іншому судовому процесі. Нібито у Держмиграційної служби є підстави стверджувати про наявність в Іонафана російського громадянства.

Раніше NaПарижі виходив з ініціативою щодо обміну митрополита на українських полонених. У ГУР МО України «почули», але жодних заяв з приводу реалістичності такого обміну не було. Можливо, Росії він не дуже потрібен.

Ігор Заіковатий

8 червня, 2023