Хто вирішить, на яких умовах закінчиться війна і коли?

Новини Вінниці / Хто вирішить, на яких умовах закінчиться війна і коли?

Якщо умовну першу фази війни з РФ, як вважають аналітики, Україна фактично виграла, адже ворог не досяг головного – захопити Київ, то друга фаза відверто за окупантами, які повільно, але рухаються вперед на Донбасі. Кремль відверто шантажує Захід, аби той погодився на припинення зброї в обмін «на мир» і втрату Україною 10-12% своєї території. Після Давосу не відчувається колишня впевненість західних партнерів у бажанні дотиснути Путіна. Що це може означати? Умови і терміни закінчення війни можуть погоджувати не в Києві.

Спершу процитуємо аналітичну статтю «The New York Times» під заголовком «Як це закінчиться? Виникають розбіжності щодо перемоги в Україні».

Видання вказує, що Вашингтон провів переговори з Києвом щодо небезпеки ескалації, яку може завдати удари по території глибоко всередині РФ. Як зазначається, закулісні дискусії, є надзвичайно делікатними і тому не афішуються. При цьому Сполучені Штати, не накладають чітких географічних обмежень на використання ЗСУ своєї зброї.

Одночасно у Вашингтоні прагнуть «досягти спільного розуміння небезпеки ескалації».

«У нас є занепокоєння з приводу ескалації, але ми все ще не хочемо встановлювати географічні обмеження чи занадто сильно зв’язувати руки (українцям)», – на умовах анонімності каже американський військовий.

Інший співрозмовник видання зазначає, що Вашингтон і Київ мають спільне «розуміння» щодо використання надійних методів зброї, наданих Заходом. "Поки ми були на одній сторінці у розумінні цих порогів», – зазначив чиновник.

Співрозмовники Reuters  кажуть, що адміністрація Байдена розглядає можливість передачі Києву ракетної системи високої мобільності M142 (HIMARS), яка може наносити удари на кількасот кілометрів.

Цьому активно намагається перешкодити РФ. Так, глава МЗС Росії Сергєй Лавров заявив, що постачання західними країнами України озброєнь, які здатні завдавати ударів по території РФ, стануть кроком до неприйнятної ескалації.

«Ми застерегли Захід найсерйознішим чином, що вони вже, по суті, ведуть проксі-війну з Російською Федерацією руками, тілами, мізками українських неонацистів, але це буде серйозним кроком до неприйнятної ескалації. Сподіваюся, що здорові уми на Заході, там таких ще трохи лишилося, розуміють це», - зазначив Лавров.

Фактично у Москві тиснуть на Штати та Європу, щоб ті гальмували чи зупинили постачання зброї, що змусить Київ йти на поступки, тобто погодитись на російські умови миру – відмовитися від Херсонської, Запорізької, Луганської та Донецької областей. Крим навіть не обговорюється. Поки так.  

Київ чудово розуміє ціну зволікання та обережності партнерів. Президент України Володимир Зеленський заявив, що війну в Україні можна було би припинити, якби «сильні світу цього не загравали з Росією».

«Катастрофічне розгортання подій все ж таки можна було б зупинити, якби світ поставився до ситуації в Україні як до своєї ситуації. Якби сильні світу цього не загравали з Росією, а реально натиснули заради припинення війни», - сказав очільник держави, нагадавши, що «обережний» Європейський Союз «скільки вже тижнів» не може узгодити 6 пакет санкцій проти Росії, а окремі країни – передачу важкого озброєння.

Також він риторично запитав, «скільки вже тижнів світ не наважується заблокувати російську банківську систему»? Також він додав, що Україна тривалий час бореться за те, щоб їй «надали всю зброю, яка необхідна, щоб змінити характер боїв і почати рухатися швидше й більш упевнено до вигнання окупантів».

Інакше кажучи, на Заході перелякались потенційно потужній відповіді України та відверто стримують постачання, щоб путінські орди змогли глибше просунутись на Донбасі. То виходить, що колективний Захід «списав» Донбас чи домовився віддати його росіянам?

Отже, питання хто вирішить умови закінчення війни і коли, залишається відкритим. У Вашингтоні, Брюсселі, Берліні, Києві та Москви мають власні думки з цього приводу.

Олег Верлан

27 травня, 2022