Хто відповідає за тепло у квартирах вінничан? У «Вінницяміськтеплоенерго» пояснили межі свого «впливу»

Новини Вінниці / Хто відповідає за тепло у квартирах вінничан? У «Вінницяміськтеплоенерго» пояснили межі свого «впливу»

Більшість скарг вінничан на теплопостачання пов’язані з тим, що проблеми виникають у так званих внутрішньобудинкових системах. Якщо за загальними мережами у КП «Вінницяміськтеплоенерго» наглядають, а при потребі ремонтують, то «господарство» середині будинку інколи залишається безхазяйним. Хто має за ним споглядати?

«Технічне обслуговування, поточний та капітальний ремонти внутрішньобудинкових систем теплопостачання та гарячого водопостачання багатоквартирного будинку здійснюються співвласниками чи залученими ними уповноваженими на виконання таких робіт особами за рахунок співвласників, згідно п.3 ч.7 ст.14 ЗУ «Про ЖКП», - роз’яснюють у «Вінницяміськтеплоенерго».

Механізм обслуговування внутрішньобудинкових систем теплопостачання та постачання гарячої води житлового будинку, забезпечення їх належного функціонування, технічного обслуговування та ремонту з метою надійного та безпечного надання споживачам відповідних комунальних послуг визначено у Порядку обслуговування внутрішньобудинкових систем теплопостачання, водопостачання, водовідведення та постачання гарячої води, затвердженому Наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 15.08.2018 № 219.

«Разом з тим, нагадуємо, що відповідно до ч. 2 ст. 382 Цивільного кодексу України усі власники квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку є співвласниками на праві спільної сумісної власності спільного майна багатоквартирного будинку», - вказують на підприємстві.

Спільним майном багатоквартирного будинку є:

  • приміщення загального користування (у тому числі допоміжні), несучі, огороджувальні та несуче-огороджувальні конструкції будинку;
  • механічне, електричне, сантехнічне та інше обладнання всередині або за межами будинку, яке обслуговує більше одного житлового або нежитлового приміщення.

 

Зокрема, мова йде і про внутрішньобудинкову систему гарячого водопостачання та централізованого опалення. Ця система починається від зовнішньої стіни будинку (крім транзитних трубопроводів) до першої запірної арматури, що знаходиться у квартирі споживача. Також невід’ємною частиною внутрішньобудинкової системи є і елеваторний вузол, який призначений для підключення будинку до зовнішніх теплових мереж та забезпечує належну циркуляцію теплоносія у внутрішньобудинковій системі опалення.

«Кожний співвласник несе зобов’язання щодо належного утримання, експлуатації, реконструкції, реставрації, поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна багатоквартирного будинку пропорційно до його частки співвласника (ч.2 ст.7 ЗУ «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку»).

Враховуючи те, що рішенням уряду все внутрішньобудинкове господарство, що складають теплові, водо- і каналізаційні та електричні мережі, ліфти чи встановлені індивідуальні теплові пункти належать співвласникам багатоповерхівок, то й дбати про належний стан усіх цих внутрішньобудинкових систем мають мешканці, як співвласники. А дбайливий власник, господар, зобов’язаний турбуватися про задовільний стан належного йому майна», - додають у КП.

Мешканці багатоповерхівок, обираючи управляючу компанію, чи створюючи ОСББ, делегують їм укладання індивідуальних договорів на виконання робіт з технічного обслуговування та поточного ремонту внутрішньобудинкових систем для забезпечення їх належного функціонування, технічного обслуговування та ремонту з метою надійного та безпечного надання споживачам відповідних комунальних послуг протягом усього періоду їх експлуатації.

Отже, обслуговування внутрішньобудинкових систем (за винятком вузлів комерційного обліку) здійснюється виконавцем робіт, на підставі укладеного договору з власниками (співвласниками) будинку і передбачає:

  • види та періодичність проведення робіт з технічного обслуговування та поточного ремонту внутрішньобудинкових систем;
  • порядок ліквідації аварійних ситуацій.

Якщо обслуговування внутрішньобудинкової системи здійснюється управителем, умови такого обслуговування зазначаються у договорі про надання послуги з управління багатоквартирним будинком.

Тому тепловики наголошують, що відповідальність за неналежне утримання та експлуатацію внутрішньобудинкових систем несуть виконавці послуг (управляючі компанії, ОСББ, інші підрядні організації), які уповноважені саме співвласниками багатоквартирного будинку на виконання робіт з обслуговування внутрішньобудинкових систем теплопостачання та постачання гарячої води. Кому доручили – з того у першу чергу і запитуйте.

«Зауважимо, що КП ВМР «Вінницяміськтеплоенерго» забезпечує послуги з постачання теплової енергії та з постачання гарячої води у відповідній кількості та якості, що встановлено нормативами, лише до зовнішньої поверхні стіни будівлі. Це зазначено в індивідуальному договорі», - підкреслюють у КП.