Хто така няня та чим вона займається

Новини Вінниці / Хто така няня та чим вона займається

Няня — людина, яка здійснює догляд за чужими дітьми, слідкує за режимом, несе відповідальність за моральне, психічне і фізичне здоров'я свого підопічного.

Няня — людина, яка здійснює догляд за чужими дітьми, слідкує за режимом, несе відповідальність за моральне, психічне і фізичне здоров'я свого підопічного. В її обов’язки може входити: відводити дитину до школи, на додаткові заняття, слідкувати за виконанням уроків, готувати їжу, стежити за харчуванням, гуляти надворі, проводити розвивальні ігри тощо.

Ця професія схожа з роботою педагога та підходить тим, кому цікава психологія, хазяйство, бажання спілкуватись з дітьми. На сьогодні вона має велику популярність, а хороші няні «розписані» між сім’ями наперед на роки. Перед тим, як зважитись на цей крок і подати резюме потенційному роботодавцю, проаналізуйте, які вимоги висувають для потенційних кандидатів, які написали, що їх мета — робота нянею.

Які бувають няні

У залежності від потреб родини няня може працювати ненормований час або погодинно, і пропонувати або вибирати той графік, який влаштує усі сторони. Тож няня може бути:

  1. Денна. Ця особа має бути з дітьми увесь день, від ранку і до вечора.
  2. Нічна. Жінка що перебуватиме з малюком орієнтовно від 20 години й до самого ранку, або на декілька нічних годин.
  3. Погодинна. Наглядає за дитиною декілька годин, від 1 до 5–6.
  4. Цілодобова. Така, що живе з сім’єю дитини та дивиться за нею у будь-який час постійно.
  5. Хатня робітниця, що має поєднувати обов'язки по догляду за дитиною з веденням домашнього господарства.

Усі нюанси, пов’язані з робочим чи незапланованим часом, повинні вирішуватись сторонами заздалегідь.

Що потрібно, щоб стати нянею

Для агентства з працевлаштування або для резюме на дошці оголошення про пошук роботи нянею треба детально продумати усі професійні чи корисні якості та вміння, які ви можете запропонувати. Якості, що будуть цікавити наймачів, такі:

  1. Освіта. Диплом з педагогічної спеціальності буде великим плюсом. Вихователі дитячих садків і вчителі початкових класів значно переважають перед людьми інших професій, бо мають безпосередній досвід роботи з маленькими дітьми, знайомі з їх психологією.
  2. Медичні знання та вміння. Бажана наявність середньої медичної освіти, необхідної для надання першої допомоги дитині або при виконанні лікувально-розвиваючих процедур в умовах будинку.
  3. Гарне здоров’я і фізична форма. Впоратись з маленькими дітьми та встигати за ними потрібно вчасно.
  4. Додаткові здібності: володіння методиками розвивальних педагогік, іноземною мовою, музичним інструментом, вміння малювати, водійські права чи навіть позитивне ставлення до тварин — усе це може стати вирішальним при зустрічі з потенційними роботодавцями.

Гарна вимова, міцні нерви, зручний відповідний одяг, охайність, пунктуальність при першій зустрічі теж гратимуть роль, навіть якщо ви не маєте педагогічної освіти. Існують курси з навчання нянь, багато корисної інформації можна здобути, займаючись самоосвітою. Але головне у професії — це любити дітей і знаходити спільну мову з ними.

admin

11 грудня, 2020