Хто покривав роботу Богуслаєва на Росію?

Новини Вінниці / Хто покривав роботу Богуслаєва на Росію?

Нардеп чотирьох скликань, Герой України, академік В’ячеслав Богуслаєв до березня 2013 року був керівником ПАТ «Мотор Січ», власником акцій компанії. Потім запорізький гігант моторобудування був проданий китайським компаніям. Держава втрутилась постфактум… Про можливе співробітництво компанії з росіянами у ЗМІ повідомляли давно. Нарешті у СБУ факти оприлюднили, проте складається враження, що самого Богуслаєва давно покривали, а очевидне не помічали.

За даними джерел Цензор.Нет, СБУ, як мінімум з 2019 року, прослуховувала почесного президента «Мотор Січі» В’ячеслава Богуслаєва, і мала докази його незаконних стосунків з РФ та постачання двигунів для російських бойових гвинтокрилів, що прямо заборонено українським законом.

Парламентар кількох скликань та багаторічний власник «Мотор Січі» Богуслаєв забезпечував і російську авіацію, і експортні поставки РФ.

І про це знало багато співробітників «Мотор Січі» і державних службовців. Тому що поставки десятків двигунів запорізького виробництва здійснювались через посередників у Китаї, Латвії, Гонконзі, ОАЕ. Під час вторгнення Богуслаєв домовився про канал поставок через Туреччину, але нарешті СБУ «взяло на себе відповідальність» затримати зрадника.

«Багато років Богуслаєв залишався одним із важливих постачальників російського військово-промислового комплексу, і зараз очевидно, що попри заборону співпраці з РФ у 2014-му році Богуслаєв продовжував озброювати гвинтокрили Путіна. Але 8 років це не помічали державні контролюючи та правоохоронні органи. Вісім років. І це, очевидно, відбувалось не безкоштовно», - зазначає главред видання Ю.Бутусов

Але затримали його тільки на восьмому місяці повномасштабної війни…

На його думку, Богуслаєв має отримати максимальний термін ув’язнення, і його не можна міняти в РФ, бо інакше він здасть усі наші виробничі можливості, і ворог зможе знищити багато важливих для України об’єктів, а також зрадник допоможе РФ збудувати власне виробництво двигунів.

Сподіваємось, що незабаром будуть оприлюднені імена інших учасників оборудок, зокрема й тих, хто покривав діяльність екснардепа.

Наразі СБУ опублікувала докази проти Богуслаєва.

Між тим, на сайті підприємства оприлюднили заяву трудового колективу. У зверненні до президента України, голови ВР та керівника СБУ говориться, що компанія «стабільно працює й зміцнює обороноздатність України» завдяки ініціативі Богуслаєва, що «протягом 30 років зумів не тільки зберегти підприємство, а й технологічні, конструкторські та виробничі потужності, зробив усе для розвитку школи авіаційного двигунобудування».

«Наразі ми, запорізькі моторобудівники, глибоко схвильовані затриманням нашого керівника за такими обурливими підозрами. Ми вважаємо, що так не можна ставитися до людини, яка все своє життя присвятила Україні, яка живе й працює поряд з нами, під щоденними обстрілами, ризикуючи власним життям. Ми щиро віримо у його невинність й завжди довіряли йому як своєму лідеру, що дбає про світле майбутнє нескореної України, вітчизняного авіабудування, про долю підприємства та кожного моторобудівника», - говориться у зверненні.

Відреагували на затримання бізнесмена також у Москві, а саме російська корпорація «Ростех», яка є одним із головних виробників озброєнь для путінської армії. 

«Українські двигуни ставилися на гелікоптерну техніку до 2014 року, це загальновідомо. Ми провели повне імпортозаміщення, в результаті машини вже давно оснащуються силовими установками вітчизняного виробництва... . Жодної співпраці з «Мотор Січ» давно немає», — цитує представника «Ростеху» видання РБК.

Нагадаємо, 23 жовтня СБУ заявила про те, що затримала президента АТ «Мотор Січ» В'ячеслава Богуслаєва та начальника Департаменту зовнішньо-економічної діяльності цього підприємства. Посадовцям оголосили про підозру. Їм інкримінують колабораційну діяльність та пособництво державі агресору. Силовики додали, що затримання відбулося в рамках кримінального провадження щодо незаконного постачання з боку Мотор Січ товарів військового призначення для російської штурмової авіації. Пізніше оприлюднили докази.

Олег Верлан

24 жовтня, 2022