Харківський режисер, культова п’єса і життя воїна після війни: 7-8 квітня у Вінниці пройде гучна прем’єра

Новини Вінниці / Харківський режисер, культова п’єса і життя воїна після війни: 7-8 квітня у Вінниці пройде гучна прем’єра

У п’ятницю та суботу, 7 та 8 квітня, о 18.00 у Вінницькому театрі ім. Садовського пройде прем’єра вражаючої вистави «За дверима» режисера легендарного Харківського академічного театру ім. Т. Шевченка «Березіль» Олександра Ковшуна.

Прем’єра, створена за підтримки Goethe-Institut, буде глибокою, проймаючою до мурашок і надзвичайно актуальною!

Свою нову виставу «За дверима» Олександр Ковшун, на рахунку якого низка перемог та участь у 33 фестивалях у 10 країнах світу, поставив за культовою п’єсою одного з найвідоміших авторів у німецькій літературі епохи руїн Вольфганга Борхерта.

Тема вистави — життя воїна після війни. Коли куди не піде, на жаль, він всюди опиняється ніби за дверима…

Цією роботою режисер Олександр Ковшун пробує зазирнути в очі й душу людині після війни — тобто кожному з нас у недалекому майбутньому.

І, можливо, зараз ми не всі і не до кінця знаємо, що ж чекає на нас після, натомість автор п’єси Вольфганг Борхерт усвідомлював наслідки війни для людської особистості аж занадто добре: сам пройшов і Другу світову війну, і полон, і смертний вирок, і помилування… Зрештою через підірване здоров’я загинув у 26 років.

Написана за біографічними мотивами, його п’єса «Там, за дверима» обійшла найкращі театри світу, стала німецькою класикою і вважається одним із найважливіших літературних документів ХХ сторіччя.

Своєрідною перекличкою вбитого, розтерзаного покоління...

Вистава Олександра Ковшуна «За дверима», створена в сучасній та лаконічній театральній естетиці, не тільки слідом за автором осмислює війну як найбільший абсурд в житті людства, але й вже сьогодні намагається вдивлятися в обличчя нового національного героя — людини після війни.

— Дуже тонко описані післявоєнні рефлексії, які переживає головний герой п’єси — солдат Бекман — я адаптував під наші теперішні реалії. Українські Герої-захисники воюють геть за інше — за нашу свободу і незалежне право на існування, але вони проходять війну тим самим шляхом, із такими ж травмами і дуже схожими наслідками, — відзначає режисер Олександр Ковшун. — У п’єсі Вольфганга Борхерта, зважаючи на його біографію і наслідки Другої світової у Німеччині, де після поразки всі були проти всіх, фінал трагічний, тому у своїй виставі я його повністю переробив. У нас, українців, у нинішній війні, яку проти нашої країни розв’язала росія, інші надзадачі: вистояти, організуватися і перемогти. Тож саме це я заклав у фіналі, вивівши позитивний, потужний архетип незламного українського воїна.

Головні ролі у виставі «За дверима» виконують провідні актори Вінницького академічного театру ім. Садовського.

Головного героя — солдата Бекмана — у виставі «За дверима» грає талановитий Михайло Крисов.

Позитивне альтер-его головного героя — Іншого — Андрій Побережний.

Жіночий персонаж, який так і називається Вона, втілюють одразу кілька акторок: Вікторія Немченко, Оксана Бандура і заслужена артистка України Жанна Андрусишена.

Народну артистку України Таїсу Славінську побачимо у ролі Ріки Ельби і Фрау Хламер, народного артистка України Анатолія Вольського — у ролі Полковника і Смерті, а народного артиста України Валерія Прусса — у ролі Бога, у якого ніхто не вірить.

Приходьте у п’ятницю та суботу, 7 -8 квітня, о 18.00 у театрі ім. Садовського за найсильнішими враженнями на неординарну і глибоку прем’єру «За дверима»!

Квитки на виставу можна придбати на сайті https://teatr.vn.ua  та у касі театру.

Фото Маргарити Корн

admin

6 квітня, 2023