Картки та перекази українців блокують банки: які суми можуть спровокувати перевірки

Новини Вінниці / Картки та перекази українців блокують банки: які суми можуть спровокувати перевірки

В Україні банки активно проводять фінансовий моніторинг своїх клієнтів. Перевірять не лише великі операції, а й навіть анонімні перекази на 5 тис. грн.

Як і за що блокують карти та переклади?

Банк може без попередження призупинити (заблокувати) будь-яку сумнівну операцію. Більше того, це не просто можливість. Фінустанову зобов’язали втручатися… До речі, у Вінниці вже траплялись подібні випадки. Клієнти змушені бути доводити, що отримали перекази від знайомих чи родичів. У рамках фінансового моніторингу кожен банк відповідає за контроль своїх клієнтів, аби уникати участі у відмиванні коштів, сірої торгівлі тощо.

Якщо перекази клієнта звичайні та зрозумілі, фінансові установи їх не зупинятимуть та не блокуватимуть. За словами голови ради Незалежної асоціації банків України (НАБУ) Олени Коробкової, до операцій, які мають контролюватись, відносяться:

  • операції з готівкою;
  • операції на нетипові для клієнта суми або у розмірі від 400 тис. грн;
  • переклади, що здійснюють за участю PEP (публічні особи: чиновники, депутати всіх рівнів);
  • операції фізосіб-підприємців (ФОПів) та юридичних осіб, які відкрилися менше трьох місяців тому.

Наприклад, якщо ви отримаєте серію переказів по 5 тис. грн, які вам відправлять анонімно за допомогою терміналу, банк може порахувати, що таким чином ви намагаєтесь обійти ідентифікацію та може заблокувати рахунок. Також під особливий контроль підпадають усі переклади з публічними особами (наприклад, депутатами місцевих рад).

Як насправді відбуваються перевірки?

Блокують навіть депозити (а іноді терміном до 120 днів). Наприклад, подібний випадок нещодавно стався у Приватбанку. Крім того, почастішали випадки, коли банки зовсім відмовляються брати гроші на рахунок: поки не буде підтвердження, що вони законно зароблені. А якщо це накопичення з-під матраца, це буде вкрай складно.

«На будь-яку транзакцію у вас має бути відповідь: чому вона відбувається. Коли ви відкриваєте рахунок у банку, вас попросять заповнити анкету, зокрема, позначити, навіщо він вам потрібен, який обсяг операцій буде проходити по ньому, ваш фінансовий стан», – пояснює радник голови правління одного із банків Василь Невмержицький.

Таким чином, у майбутньому може виявитися, що українці, які заробили гроші в тіні, або ж отримали їх за допомогою корупції, не зможуть вільно ними розпоряджатися. З одного боку, великі покупки податкова почне перевіряти вже з вересня 2022-го, а з іншого боку – гроші, які не підтверджуються білими доходами, не можна буде покласти на банківський рахунок.

Такі норми діють у багатьох країнах світу. Для цього в країнах ЄС вводять також обмеження на розрахунок готівкою. У багатьох країнах розплатитися готівкою можна на суму до 1 тис. євро (еквівалент 30,6 тис. грн). До них, наприклад, належить Італія.

Згодом усі обмеження посилюватимуться і в Україні. Влада називає це вимушеним кроком – за рівнем тіньової економіки країна лідирує в Європі. І єдиний спосіб вивести економіку з тіні та забезпечити гідні пенсії, покращити медицину, освіту та оборону – боротися з контрабандою, ухиленням від сплати податків та скорочувати тіньову зайнятість.