Карта Вінниці 1802 року. Що нового можна дізнатися про місто?

Новини Вінниці / Карта Вінниці 1802 року. Що нового можна дізнатися про місто?

Хоча за останні десятиріччя багато ентузіастів вивчати історію Вінниці та закривали «білі плями», проте їх ще достатньо. Наразі «Музей Вінниці» опублікував без перебільшення унікальний документ – план Вінниці та околиць 1802 року.

«Вперше він був опублікований у книзі нашого провідного наукового співробітника Арсена Зінченка «Руські парохії міста Вінниці у XVIII столітті. Тепер викладаємо електронну версію цієї мапи», - зазначають музейники.

У великому розмірі її можна переглянути тут: https://bit.ly/3E9hsvW

«На мапі бачимо Вінницю в перші роки після окупації краю Російською імперією. Судячи з карти, найбільш забудованою тоді була східна частина сучасного середмістя. Територію сучасного Замостя позначили як передмістя Вінниці, а Старе місто – як окреме поселення в межах міських земель. Хоча згодом, на пізніших мапах, його теж називатимуть передмістям. На річці Бог (Південним Бугом вона стане пізніше) бачимо багато острівців. Один з них, в районі сучасного Староміського мосту, позначений як «Низовинний острів», - вказується у повідомленні.

На що ще варто звернути увагу? Перше – дороги. Сучасна траса М-30 була популярною щонайменше у 18 сторіччя. На мапі вона вказана як Літинський шлях, який починається на заході міста, та Немирівський – на лівому березі.

Більшість з сучасних доріг існували за Речі Посполитої. Приміром, Київська у напрямку Житомира, Тиврівське шосе до Луки та Хижинців, Гонти, тощо.

Друге – деякі сучасні мікрорайони тоді були у межах міста, хоча й визначені як окремі поселення. Це не тільки Старе місто та Замостя, а й Тяжилів, до якого йшла дорога на місці сучасного проспекту Колцюбинсього, а також Сабарів, Великі і Малі Хутори. А от П’ятничани не входили до меж міста, як приватна власність родини Ґрохольських.  

Третє – острови. Між сучасним Центральним та Староміським мостами було їх аж чотири. Залишилась лише Кемпа. Всі вони мали сполучення містами з берегами. Найбільший острів – Низовинний – не затоплено. Він розташований на місці вигинання вул. Коновальця (кол. Г.Успенського), де поки зберіглася зелена зона, але ділянки передані під забудову.  

Четверте – річки. Окрім Південного Бугу (кол. Бог) автори карти вказують кілька значних приток – Вінницю, Тяжилів та Перемили. Саме назва останньої нині підзабута.

«Оригінал плану міста Вінниці та околиць 1802 року зберігається у російському державному військово-історичному архіві. Ймовірно як і багато інших важливих документів, пов’язаних з історією нашого міста. Можемо тільки сподіватися, що ці безцінні історичні джерела колись стануть доступними для українських дослідників, а не зникнуть безслідно в глибинах російських архівів», - вказують у музеї.

Макс Мельник

15 лютого, 2023