Камери відеонагляду, які «сканують» місто, дають ворогу інформацію про військові об’єкти - Бутусов

Новини Вінниці / Камери відеонагляду, які «сканують» місто, дають ворогу інформацію про військові об’єкти - Бутусов

Колишня дружина київського наркодилера Юрія Чернецького, співачка Інна Воронова, яка вночі 16 травня зняла та опублікувала роботу української ППО, записала відео з вибаченнями. Через 12 годин артистка пояснила, що була налякана і не розуміла, до яких наслідків може призвести її вчинок. Що змусило Воронову записати вибачення – каяття, суспільний тиск чи рекомендація СБУ? Окрім таких співачок «корисними ідіотами» є ті, хто встановлює камери відеонагляду, що сканують не власне подвір’я, а місто навколо.

На таке явище звернув увагу журналіст Юрій Бутусов.

«Ворог отримує точну розвідувальну інформацію про організацію та тактику роботи протиповітряної оборони завдяки стаціонарним відеокамерам у великих містах України. Контроль за роботою стаціонарних відеокамер відсутній.

Найбільш неприємно дивує у нещодавніх обстрілах Хмельницького та Києва, що майже миттєво в мережі з'являються відеозаписи навіть не телефонів, а з стаціонарних камер спостереження, які миттєво дають якісну картинку щодо результатів ураження складу боєприпасів, наприклад, у Хмельницькому. Цікаво, що камери наведені не на якийсь об'єкт - вхід до квартири наприклад, а загалом на місто, саме щоб фіксувати усе що відбувається», - зазначив медійник.

Він підкреслив, що у Києві з'явилось вночі одразу кілька відео роботи нашої протиповітряної оборони, які дають важливу тактичну інформацію стосовно характеру дій ППО. Завдяки відео стає зрозумілим порядок застосування та кількість та тип задіяних засобів ППО, приблизні райони запуску.

«Так, фіксація кількості пусків ракет з однієї точки дуже багато говорить про характеристики зенітно-ракетних систем. Російські супутники не мають можливості постійно сканувати райони ударів, і тому швидка видача даних з відеокамер - це найкращий засіб отримання розвідданих», - пояснив Ю.Бутусов.

На його думку, головна небезпека, що «картинка» дуже швидко потрапляє в мережу, і така швидкість становить загрозу. Якщо відео публікують за добу, то скорегувати свої дії ворог не зможе, але якщо відео викладають онлайн або за кілька хвилин, то з'являються можливості для корегування.

«Нема сумнівів, що можливості розташовувати відеокамери з виводом в інтернет вже зараз використовуються російською розвідкою», - підозрює журналіст.

Він переконаний, що «величезна проблема державної безпеки - наші спецслужби та правоохоронні органи досі не мають контролю за встановленням відеокамер та трансляцією онлайн в інтернет відео з цих камер».

«На початку війни наявність розгалуженої мережі приватних камер мало для нашої оборони неоціненне значення, це було для нас вигідно, але зараз потрібні системні рішення щодо реєстрації відеокамер, які оглядають панорами міст та централізованого контролю їхньої роботи», - впевнений Бутусов.

Якщо людина ставить камеру у свій двір чи біля своєї оселі, щоб контролювати свою квартиру або свій маєток - це нормально та потрібно вітати, це власна безпека, тут ніякі обмеження не потрібні. Але якщо камера сканує місто, це має бути під контролем, оскільки це вже стосується безпеки інших людей. Робота відеокамер, які оглядають міста, під час війни має бути контрольована та санкціонована, і це повинно бути якомога швидше врегульоване на рівні держави.

Олег Верлан

16 травня, 2023