Калинівські події навчили: Коровій ініціював створення регіонального резерву для надання допомоги населенню після стихійних лих та надзвичайних ситуацій

Новини Вінниці / Калинівські події навчили: Коровій ініціював створення регіонального резерву для надання допомоги населенню після стихійних лих та надзвичайних ситуацій

Сьогодні, 6 липня, голова обласної адміністрації Валерій Коровій оглянув склад , де зберігається матеріально-технічний резерв для ліквідації наслідків стихійного лиха чи надзвичайних ситуацій. Сховище знаходиться в Старій Прилуці Липовецького району , саме приміщення збудоване в 1989 році і в ньому б мали зберігати засоби дихання для населення Вінниччини у разі виникнення біди. Однак за призначенням склад довго не використовувався, тож був у занедбаному станні.Та нещодавно в будівлю відремонтували , перекрили дах, встановили вікна . Цьогоріч а за кошти обласного бюджету тут розпочато формування регіонального складу матеріалів і засобів, які можуть знадобитися під час надання допомоги при виникненні природного та техтогеного лиха.

Сьогодні, 6 липня, голова Вінницької обласної адміністрації Валерій Коровій оглянув склад, де зберігається матеріально-технічний резерв для ліквідації наслідків стихійного лиха чи надзвичайних ситуацій. Сховище знаходиться в Старій Прилуці Липовецького району. Саме приміщення збудоване в 1989 році і в ньому б мали зберігати засоби дихання для населення Вінниччини у разі виникнення біди. Однак за призначенням склад довго не використовувався, тож був у занедбаному станні. Та нещодавно будівлю відремонтували, перекрили дах, встановили вікна. Цьогоріч за кошти обласного бюджету тут розпочато формування регіонального складу матеріалів і засобів, які можуть знадобитися під час надання допомоги при виникненні природного та техтогеного лиха.

«Події, які відбулися минулої осені на військовому арсеналі під Калинівкою, коли в селах кількох районів були знищені дахи в будівлях громадян, спонукало нас по-іншому підійти до організації служб і системи заходів, пов’язаних із наданням допомоги в перші  години і дні виникнення надзвичайної ситуації. Ми крок за кроком маємо відновити мережу матеріально-технічних складів, на яких буде достатній запас резервних матеріалів, які б давали можливість у разі виникнення, не дай Бог, надзвичайної ситуації оперативно реагувати на виклики, які перед нами будуть. В першу чергу закупили шифер, придбано автономні електростанції», - зазначив Валерій Коровій.

За словами очільника Вінницької ОДА, мова йде не лише в створенні мережі складів, а й налагодження механізму взаємодії служб та підприємств Вінниччини, аби забезпечити першочергову допомогу населенню в максимально короткий термін. Адже в Україні система надання практичної допомоги досить бюрократизована і потребує чимало часу.

«Зараз проводиться процес сегментації всього комплексу заходів, які потрібно зробити у разі виникнення надзвичайної ситуації. Для Вінниччини характерні події, які пов’язані із буревіями, підтопленнями в окремих районах. Періодично зустрічаємося із проблемою, коли проривають дамби і вода підтоплює господарства вінничан в сільській місцевості. Тому маємо продумати дії на всі випадки. Зараз шукаємо оптимальну систему, яка б дозволяла ефективно взаємодіяти. Мова йде про підписання угод, в тому числі з приватними структурами, комунальними підприємствами, яких можна було б мобілізувати у разі виникнення надзвичайної ситуації», - наголосив В. Коровій.