Калинівка, Балаклія та Ічня: Данілов не виключає, що за вибухами на українських військових складах могла стояти Росія

Новини Вінниці / Калинівка, Балаклія та Ічня: Данілов не виключає, що за вибухами на українських військових складах могла стояти Росія

За вибухами на складах боєприпасів радянських часів, які сталися в Україні ще до повномасштабної війни, могла стояти Росія. Зокрема і поблизу Калинівки Вінницької області. ЗСУ відчувають дефіцит снаряди для більшої частини наявної артилерії, яка використовує снаряди калібру 122 мм та 152 мм, як і росіяни. Тому українська армія змушена переходити на «натівську» зброю.

Нагадаємо, раніше NaПарижі у матеріалі «Тіньова війна» за 152-мм снаряди: Росія заздалегідь готувалась до війни «на виснаження», а вибухи у Калинівці та Балаклеї не були випадковими про те, що Москва може бути причетною до НП, через що нині українські артилеристи обмежені у снарядах.

«Були ситуації, коли наші склади руйнували. Звичайно, це могла бути Росія. Ми для них – ціль номер один», – визнав секретар РНБО Олексій Данілов, пише Reuters.

Він пояснив, що через нестачу у світі снарядів калібру 122 мм і 152 мм зараз Україна переходить на калібр 155 мм НАТО.

Зазначимо: у вересні 2017 року у місті Калинівка Вінницької області загорівся склад боєприпасів Міністерства оборони України. Там зберігалося 188 тисяч тонн боєприпасів, зокрема ракети РСЗВ «Смерч», «Ураган» та «Град». Площа арсеналу близько 60 гектарів. Орієнтовна вартість збитків від вибухів склала близько $800 мільйонів. Довести диверсію не змогли.

У жовтні 2018 року у повітря злетів склад боєприпасів у Чернігівській області, в районі міста Ічня. ДСНС Чернігівської області повідомило, що на 6-му арсеналі зберігалося 88 тис. тонн боєприпасів. Щоправда, в Міноборони відразу кинулися цю цифру спростовувати. На складі нібито зберігалися ствольні снаряди – артилерійські, для танків. Прокуратура заявила, що причиною вибухів на складі боєприпасів в Ічні у Чернігівській області стала диверсія.

У листопаді 2019 року на території військового арсеналу у Балаклії прогриміло близько 20 вибухів. Внаслідок події загинули троє військовослужбовців. Зазначається, що все почалося з атаки безпілотника.

На фото: вибухи у Балаклеї

Олег Верлан

10 липня, 2022