Кабмін озвучив нові штрафи для порушників, що носять маски на підборіддях

Новини Вінниці / Кабмін озвучив нові штрафи для порушників, що носять маски на підборіддях

На розгляд Верховної Ради від Кабінета міністрів подав два законопроєкти, які введуть відповідальність як для українців, так й для підприємств за неправильне носіння масок. Від тепер за носіння маски на підборідді в транспорті або торговому центрі доведеться заплатити 170 грн штрафу.

На розгляд Верховної Ради Кабінета міністрів подав два законопроєкти, які введуть відповідальність як для окремих українців, так й для підприємств за неправильне носіння масок. Ідея полягає у тому, що за носіння маски на підборідді в транспорті або торговому центрі доведеться заплатити 170 грн штрафу.

Під час презентування законопроєкту міністр юстиції Денис Малюська зазначив, що для фізичних осіб штрафи порівняно невеликі – по суті, навіть трохи зменшуються, ніж зараз передбачено загальними правилами карантину.  

Кабінет міністрів зареєстрував у Верховній Раді відразу два пов'язані між собою законопроєкти. Перший про покарання фізичних осіб (№3891), а другий – для юридичних (№3890).

Якщо раніше за відсутність масок могли оштрафувати на 17 тис. грн, то зараз штраф буде неприємним, але посильним для будь-якого українця, що працює. Так, якщо, наприклад, прийти в торговий центр і надіти маску на підборіддя, оштрафувати можуть на 170 грн. А якщо порушити правила повторно, штраф становитиме вже 255 грн.

"Перебування в громадських будівлях, спорудах, громадському транспорті під час дії карантину без одягнених засобів індивідуального захисту, зокрема й респіраторів або захисних масок, що закривають ніс і рот, а також і виготовлених самостійно – тягне за собою накладення штрафу від десяти до п'ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян", – йдеться в законопроєкті.

Так, як недотримання карантинних норм являється адміністративним порушенням, то виписати протокол і накласти штраф може співробітник поліції. Однак, найчастіше поліцейські просто роблять зауваження, а не виписують штрафи.

"Штраф у розмірі 17 тисяч гривень для більшості українців був просто непосильним. Це навантаження занадто високе. Думаю, і бюджет зможе більше зібрати, і маски почнуть носити правильно, якщо санкцію послабити, але водночас дати вказівки поліцейським штрафувати всіх, хто не носить правильно маски", – радить юрист видання "Обозреватель" Олександр Плахотник.

Також карати будуть тих, хто впустить у громадський транспорт, торгові центри і будь-які інші заклади відвідувачів, у яких маски на підборідді. Їм доведеться заплатити штраф у розмірі від 3400 до 5100 грн.

"За пропуск, допуск особи в громадські будівлі, споруди, громадський транспорт під час дії карантину без одягнених засобів індивідуального захисту, зокрема і респіраторів або захисних масок, що закривають ніс і рот, а також і виготовлених самостійно або невжиття заходів щодо перебування людини в громадських будівлях, спорудах, громадському транспорті без такого засобу індивідуального захисту, суб'єкт господарської діяльності сплачує штраф у розмірі від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян ", – йдеться в законопроєкті.

Олександр Плахотник додає: штрафувати можуть навіть "за невжиття заходів", тобто, якщо людина зайде в приміщення в масці, а потім зніме її, водночас ніхто не зробить їй зауваження, не попросить надіти маску або залишити приміщення, то і за таку бездіяльність підприємство можна оштрафувати.