Ізраїльська влада намагається депортувати 18-річну харків’янку

Новини Вінниці / Ізраїльська влада намагається депортувати 18-річну харків’янку

Дві доби перебуває в ізоляторі аеропорту «Бен-Гуріон» 18-річна Євгенія з Харкова. Ізраїльська влада намагається депортувати її до Угорщини, звідки вона прибула зі своїми батьками. Дівчина не має ізраїльського громадянства. Її мати та вітчим – ізраїльтяни.

Як пише видання «Детали», Женя живе із бабусею у Харкові. В Ізраїлі знають, що це місто, яке безуспішно намагаються штурмувати загарбники та розстрілюють «Градами» та «Смерчами». Ще до початку вторгнення дівчина виїхала до Угорщини, де зустрічалася з мамою та вітчимом. Вони вирішили, що на пару тижнів заберуть доньку до себе.

Важливо відзначити, що Євгенія ніколи не була в Ізраїлі і мала зворотній квиток на 13 березня. Після прильоту дівчину зупинили на паспортному контролі. Виявилося, що кілька років тому її батьки намагалися оформити їй статус в Ізраїлі, але отримали відмову. У системі прикордонного контролю, мабуть, стояла якась позначка. Дівчину помістили до ізолятора, після чого оголосили, що депортують. Причому в Угорщину, одну, без батьків та грошей.

Адвокати написали апеляцію в імміграційний трибунал із проханням видати ордер на заборону депортації. Зазвичай черговий суддя видає такий ордер досить оперативно. Але цього разу все затяглося через незрозумілу причину.

«МВС передало до суду протокол її допиту, який чомусь вважають достатнім обґрунтуванням для депортації. Це було мені, як юристу, незрозуміло. Ні з юридичного погляду, ні з морального — в Україні йде війна, туди її відправляти не можна, але не можна і до Угорщини, бо це для неї зовсім чужа та незнайома країна. Чиновники в цій ситуації повелися абсолютно негуманно. Тим більше, що у неї тут є родич першої лінії», - розповідає адвокат Алекс Зернопольський.

За його словами, дівчина перебуває у дуже тяжкому психологічному стані. Разом із нею були ще четверо громадян України, які намагалися в'їхати до Ізраїлю, як туристи, але їх затримали та збиралися депортувати. Це, до речі, не відповідає заяві міністра внутрішніх справ Аєлет Шакед, яка пообіцяла, що депортації українців буде припинено у зв'язку із бойовими діями.

У своєму рішенні суддя написав, що рекомендує МВС зважити на можливість залишити Євгену під розумну заставу. «Розумну» заставу за 18-річну дівчину, яку хочуть депортувати в чужу країну одну, МВС оцінило у 50 тисяч шекелів.

На момент опублікування цього матеріалу Євгенія продовжує залишатись в ізоляторі аеропорту.

 

Олег Верлан

1 березня, 2022