Із 1 серпня вінничани зможуть обрати собі постачальника газу: що потрібно знати

Новини Вінниці / Із 1 серпня вінничани зможуть обрати собі постачальника газу: що потрібно знати

Із 1 серпня в Україні, в тому числі й на Вінниччині, планується запустити ринок газу для населення. Тобто, за задумом, споживачі зможуть обирати собі постачальника блакитного палива. Це, до речі, одна з умов співпраці з МВФ. Однак, введення в дію ринкових механізмів для побутових споживачів уже неодноразово відкладалося. Директор ТОВ «Вінницягаз Збут» Василь Сопільник не виключає, що відтермінувати новацію можуть і цього разу. Але, каже, до нових умов газопостачання, все одно, потрібно готуватися:

Із 1 серпня в Україні, в тому числі й на Вінниччині, планується запустити ринок газу для населення. Тобто, за задумом, споживачі зможуть обирати собі постачальника блакитного палива. Це, до речі, одна з умов співпраці з МВФ. Однак, введення в дію ринкових механізмів для побутових споживачів уже неодноразово відкладалося.

Директор ТОВ «Вінницягаз Збут» Василь Сопільник не виключає, що відтермінувати новацію можуть і цього разу. Але, каже, до нових умов газопостачання, все одно, потрібно готуватися:

- Ідея вільного ринку для населення полягає в тому, що власники індивідуальних господарств, багатоквартирні будинки, оснащені індивідуальним опаленням, можуть самі вибрати постачальника газу з найкращими умовами. В Європі, де перехід до умов ринку стався давно, такі послуги можна отримати у багатьох компаній, вони конкурують між собою за клієнта. Відкриття ринку газу для населення в Україні є однією з умов співпраці з МВФ. Але цей запуск вільного ринку газу для населення в нашій країні постійно переносився. І не факт, що цього разу не буде знову відтермінування.

На сьогодні ринок газу регулюється положенням про покладання спеціальних зобов'язань (ПСО). Ціна блакитного палива для побутових споживачів визначається за формулою, яка затверджується Кабінетом міністрів. Постачання газу відбувається за схемою: від держкомпанії «Укргазвидобування» через державний холдинг «Нафтогаз України» на регіональні газзбути. А ми безпосередньо продаємо ресурс населенню і обслуговуємо споживачів через свої сервісні центри або онлайн платформи.

Чи правда, що після відкриття ринку завдяки конкуренції ціни на газ для населення будуть знижуватися?

Вартість газу на ринку не буде сталою величиною і мінятиметься щомісяця. Це стосується і тарифів на опалення. Тобто ціна на газ буде визначатись ринковими механізмами. Після скасовування ПСО ціну щомісяця буде встановлювати кожний постачальник в залежності від того ресурсу, який він сформував під своїх клієнтів.

На сьогодні для побутових споживачів і релігійних організацій ціну на газ регулює держава, згідно з постановою Кабінету міністрів №867. Нині є проблема з ціноутворенням на газ в тому, що ціна визначається лише станом на 22 число місяця, тобто постачальник 22 дні постачає газ, не знаючи яку ціну встановить держава. З відкриттям ринку цю проблему необхідно вирішити. Інакше компаніям не цікаво буде працювати з населенням, оскільки такий розрив у визначенні ціни не дає змоги нормально планувати витрати.

А з чого складається ціна газу?

Ринкова вартість газу в Україні розраховується на основі імпортного еквіваленту, бо близько третини газу країна імпортує. За інформацією «Нафтогаз України», сьогодні 70-80% відсотків в ціні газу - це ціна газу на хабі TTF в Нідерландах плюс тариф на транспортування його в Україну. Таким чином, визначають ціни для українських споживачів торги на європейському хабі, а не конкуренція постачальників газу всередині України.

На сьогодні торговельна націнка «Вінницягаз Збут» складає всього 2,5% від закупівельної ціни природного газу. Тож при сплаті за газ, ця націнка спрямовується зокрема на друк і доставлення квитанцій, оплату банківської комісії, підтримку цілої низки необхідних сервісів для онлайн спілкування з клієнтами, зокрема Особистого кабінету споживача на сайті 104.ua

Говорячи про ціну, хочеться застерегти споживачів, що в гонитві за «дешевою рибкою» можна стати жертвою недобросовісних постачальників газу. На сьогодні в ліцензійному реєстрі Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики й комунальних послуг, міститься 772 компанії, що мають право здійснювати постачання природного газу (на Вінниччині таких зареєстровано близько сотні), але більшість з них є «сплячими» і не ведуть ніякої діяльності, тобто потенційно, після відкриття ринку такі компанії можуть вийти до споживачів з якимось пропозиціями, але чи матимуть вони необхідні сервіси, щоб обслуговувати споживачів?

Якщо говорити про якість газу, чи буде вона різною в різних постачальників?

Однозначно ні. Якого б постачальника природного газу не вибрав споживач, він буде отримувати один той самий газ з газорозподільних мереж. Поясню: весь газ, який в країні видобувається, і який ми імпортуємо, потрапляє в мережі і там змішується. Не можна купити виключно український газ або ж виключно імпортний. Тож незалежно від того, де і як постачальник купував газ, споживач отримуватиме однаковий ресурс.

На вашу думку, які перспективи ринку газу на Вінниччини?

Усе залежить від загальнодержавної політики. Скільки б не було гравців на ринку газу, ми маємо думати про кінцевого споживача, щоб він гарантовано був з ресурсом. Щоб всі постачальники могли на рівних умовах за ринковими цінами придбавати ресурс, який видобувається в Україні. Йдеться про рівний доступ усіх постачальників до газу внутрішнього видобутку, а не лише одного гравця в особі НАК «Нафтогаз України». Окрема тема це перехід на енергетичні одиниці, справедливі норми споживання газу.

Але аби все це відбувалось плавно без хаосу, потрібно доопрацювати всі ринкові механізми. На сьогодні, на жаль, є важливі кроки, які ще не відпрацьовані державою. Немає механізмів розв’язання тих чи інших питань.