ISW: Путін може скористатися звітом МАГАТЕ про ЗАЕС, щоб спровокувати процес, аналогічний «Мінську»

Новини Вінниці / ISW: Путін може скористатися звітом МАГАТЕ про ЗАЕС, щоб спровокувати процес, аналогічний «Мінську»

Російський диктатор Володимир Путін може спробувати використати звіт МАГАТЕ щодо ситуації на Запорізькій АЕС, аби ініціювати процес, аналогічний Мінським угодам.

Такої думки дотримуються в американському Інституті дослідження війни (ISW).

Аналітики вказують, що у певній мірі зашифрована мова звіту МАГАТЕ відображає той факт, що Україна залишається оператором ЗАЕС та стороною, відповідальною за її безпечну експлуатацію та дотримання норм міжнародного права МАГАТЕ. Міжнародна інституція визнає, що не може безпосередньо взаємодіяти з Росією щодо експлуатації станції, не визнавши принаймні мовчазно, що РФ має право на консультації.

ISW пише, що Путін може спробувати використати умови, які він створив на ЗАЕС, для створення паралельної міжнародної структури, яка б підривала суверенні права України на набагато більшу територію України, яку зараз окупують російські війська.

Також, це дозволить російському диктору шантажувати ядерною загрозою Європу, а аби її уникнути, тиснути на європейців, щоб ті спонукали Київ до угоди. Зважаючи на відсутність успіхів у військовій площині та намагання змусити Україну та світ визнати окупацію частини території суверенної країни, в ISW вважають цілком ймовірним намагання Путіна нав’язати новий «Мінськ».

Нагадаємо, 6 вересня МАГАТЕ оприлюднило звіт про радіаційну безпеку в Україні, де зокрема поділилося даними про візит місії на ЗАЕС. Члени місії підтвердили, що Росія розмістила військовий персонал, транспортні засоби та обладнання в різних місцях Запорізької АЕС, зокрема кілька військових ваговозів на першому поверсі турбінних залів у енергоблоках 1 і 2. Також МАГАТЕ зафіксувало присутність експертної групи «Росатома».