Історики відновили печатку вінницького полковника Івана Богуна

Новини Вінниці / Історики відновили печатку вінницького полковника Івана Богуна

Напередодні Нового 2020 року доктор історичних наук Олег Однороженко написав у Facebook про те, що знайшов документ з оригінальною печаткою вінницького полковника Івана Богуна. Головне, що на ньому містився герб. Саме ця знахідка допомогла вже у січні відновити часточку історії зокрема Вінниці.

Напередодні Нового 2020 року доктор історичних наук Олег Однороженко написав у Facebook про те, що знайшов документ із оригінальною печаткою вінницького полковника Івана Богуна. Головне, що на ньому містився герб. Саме ця знахідка допомогла вже у січні відновити часточку історії зокрема Вінниці.

«Мені пощастило знайти документ з його власноручним підписом і гербовою печаткою. Виданий ним паспорт датовано 1 січня 1651 р. На печатці зображено герб - в ренесансному щиті напнутий лук зі стрілою вістрям додолу, згори дві шестипроменеві зірки. Навколо літери: ИБПВ (Иванъ Богунъ полковникъ вѣнницькии). Донедавна Іван Богун був одним з небагатьох видатних сподвижників Богдана Хмельницького, герб якого залишався невідомим. Тепер ця загадка розгадана», - зазначив історик Олег Однороженко 31 грудня.

37_1

Знахідка дослідника допомогла Serge Shamen зробили малюнок герба вінницького полковника.

«Саме так виглядав насправдi герб I. Богуна, печать на документi знайшов вiдомий спецiалiст Олег Однороженко, малюнок за печаткою мiй, і це вперше в кольорі справжній герб Богуна. Кольори найбiльш вiрогiднi за гербовниками (які я передивився), хоч зорі та лук могли бути і срібними, поле червлене бо за гербовниками, де містяться подібні гербові фігури червлений, ну й це дуже популярний колір в шляхтичів», - вказує художник.

За словами автора малюнку, пан Олег підтвердив велику вірогідність такого червоного кольору тла.

«Над щитом на печатці щось, на мою думку, може бути подібним на стилізовані пір’я, хоча це може бути просто частиною щита», - додав він.

На його думку, «герб - в ренесансному щиті напнутий лук зі стрілою вістрям додолу, згори дві шестипроменеві зірки», а «навколо літери - ИБПВ (Иванъ Богунъ полковникъ вѣнницькии)" (с)».

«В будь якому разi це прорив, бо за герб Богуна вважали герб його нащадкiв чи якихось кревних, чи з подiбним прізвищем, а вiн геть iншiй», - підкреслив автор малюнку, зауважуючи, що «те, що раніше примальовували до Богуна недійсне».

Олег Верлан

8 січня, 2020