Історія шотландського віскі Tomatin

Новини Вінниці / Історія шотландського віскі Tomatin

У більшості шотландських виробників міцного алкоголю багатовікова історія. Їхній шлях розвитку містить періоди визнання і процвітання, а також важкі етапи боротьби за виживання. Один із таких брендів - Tomatin. Однойменний віскі почали виробляти 1897 року на найстарішій винокурні, заснованій ще у XVII столітті.

У більшості шотландських виробників міцного алкоголю багатовікова історія. Їхній шлях розвитку містить періоди визнання і процвітання, а також важкі етапи боротьби за виживання. Один із таких брендів - Tomatin. Однойменний віскі почали виробляти 1897 року на найстарішій винокурні, заснованій ще у XVII столітті. Завод розташований на висоті понад 300 метрів у горах Highlands. Через низку об'єктивних причин, серед яких недостатні виробничі потужності, компанія 1906 року збанкрутувала. Але після зміни власника 1909 року виробництво віскі Томатін знову відновилося. При цьому первісна технологія виготовлення дистиляту залишилася без змін.

4606096819_w640_h640_4606096819.jpg

Відродження Whisky Tomatin

Нові власники компанії New Tomatin Distillers Company Ltd розширили виробництво. А ще вони настільки успішно провели рекламну та маркетингову роботу, що віскі Томатін знайшов своїх шанувальників не тільки в Шотландії та Великій Британії, а й багатьох інших країнах світу. Щоб задовольнити зростаючий попит шанувальників цієї марки шотландського міцного алкоголю, було встановлено додаткові перегінні куби та проведено інші роботи, пов'язані з розширенням виробництва.

Але в 1980-х роках через загальний економічний спад на світовому ринку компанія знову стала близькою до банкрутства. Щоб уникнути остаточного закриття, довелось демонтувати більшу частину перегінних кубів. Від повторного банкрутства бренд Whisky Tomatin врятували японські фірми Takara Shuzo і Okura & Co, які 1986 року його повністю викупили. Нові власники профінансували модернізацію винокурні. Однак вони повністю зберегли рецептуру виготовлення віскі Томатін. А через кілька років розширили лінійку міцних напоїв, що випускаються під цим брендом.

Сьогодні односолодові, купажовані сорти алкоголю цього шотландського бренду можна купити в хорошому спеціалізованому магазині. Також можна купити недорого оригінальний віскі Томатин на MAUDAU, багатопрофільному інтернет-майданчику, де за розумними цінами представлено великий асортимент товарів найрізноманітнішого призначення.

Особливості віскі Томатін 

Незалежно від того, який сорт Whisky Tomatin ви купуєте, можете бути впевненим, що напій виготовлений у повній відповідності зі старовинними традиціями шотландських майстрів. В якості сировини використовують добірні види солоду і воду з річки Alt-na-Frith, яку відрізняє м'якість і гірська чистота.

Для віскі Томатін характерні наступні якості:

  • Міцність напою в діапазоні 40-54%.
  • Термін витримки. За цим параметром напої можна розділити на три основні групи. Перша - до 5-ти років. Друга - від 10-ти до 20-ти років. І третя група включає віскі 20-50 років. Напої мають різний смаковий профіль, ароматичний букет і ціну. Замовити елітний віскі різної витримки можна на Маудау.
  • Унікальний аромат, що запам'ятовується, з переважаючими фруктовими і карамельними нотами.

Багато сортів Whisky Tomatin у різні роки були відзначені високими нагородами й отримали заслужене визнання на престижних міжнародних конкурсах.

admin

23 жовтня, 2023