Ірина Борзова про нову молодіжну політку та застаріле законодавство з 90-х років

Новини Вінниці / Ірина Борзова про нову молодіжну політку та застаріле законодавство з 90-х років

У Верховній Раді зареєстрували законопроект № 3718 «Про основні засади молодіжної політики». Співавтором законопроекту є народна депутатка з Вінниччини Ірина Борзова, яка входить до фракції партії «Слуга народу» та є головою підкомітету з питань державної молодіжної політики. Закон дозволить відкрити нові можливості для молоді та дасть молодим людям реальні інструменти для самореалізації та участі в суспільному житті.

У Верховній Раді зареєстрували законопроект № 3718 «Про основні засади молодіжної політики». Співавтором законопроекту є народна депутатка з Вінниччини Ірина Борзова, яка входить до фракції партії «Слуга народу» та є головою підкомітету з питань державної молодіжної політики. Закон дозволить відкрити нові можливості для молоді та дасть молодим людям реальні інструменти для самореалізації та участі в суспільному житті.

«У своїй передвиборчій програмі я обіцяла новий закон про молодь та національний молодіжний фонд, адже ми мали застаріле законодавство з початку 90-х років. На молодіжну політику взагалі не звертали увагу. Лише на свята посадовці говорили: «молодь наше майбутнє», при цьому ніяких основ для розвитку молоді не закладали... Молодіжна політика не була в пріоритеті в жодної української влади. Законодавство з 90-х та молодь йшли різними дорогами. Законодавство не змінювалось та старівало, а молодь розвивалась та прогресувала.

З 2011 року я займалась громадською діяльністю та очолювала громадську організацію «Розвиток.Розвиток». Я добре пам’ятаю, як я бігала з власними проектами та ідеями в кабінети до чиновників. Подавала на конкурс в міністерство проект молодіжного фестивалю «Вінницька студентська весна» і жодного разу не отримала фінансову підтримку. При цьому, учасниками фестивалю щороку були тисячі молодих людей. Просто ці всі конкурси були не прозорими, їх вигравали десятиліттям одні й ті самі організації. Закон дозволить змінити підхід до фінансування молодіжних проектів та ініціатив та зробити для всіх рівні умови. Створюється спеціалізована установа для підтримки проектів та організацій - Український молодіжний фонд», - розповідає Ірина Борзова.

Народна депутатка Ірина Борзова зазначила, що законопроект враховує положення європейської хартії про участь молоді та назвала основні новації, які передбачає законодавча ініціатива.

Перше. Знижується верхня межа віку молоді. Молоддю вважатимуться громадяни України, іноземці та особи без громадянства віком від 14 до 29 років, які перебувають в Україні на законних підставах. Але дуже важливо, що не змінюється верхня вікова межа для молодих сімей – 35 років. Це дозволить забезпечити участь молодих родин в програмах пільгового кредитування та отримання житла. Також в законі визначено поняття дитячих громадських організацій та об’єднань, учасниками яких є діти віком від 6 до 18 років.

Друге. Жодних рішень для молоді не прийматимуть без участі молоді. Тобто, закладаються інституційні основи для реалізації молодіжної політики. При Кабінеті міністрів буде створено консультативно-дорадчий орган для довгострокового планування молодіжної політики – Національну рада з питань молоді. Нацрада формуватиметься на 2 роки з числа 24 представників. З метою залучення молоді до формування та реалізації молодіжної політики на регіональному та місцевому рівнях передбачено створення Молодіжних рад. Для роботи над молодіжними питаннями керівники центральних та місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування зможуть призначати радників на громадських чи інших засадах. Молодь буде почутою!

Третє. З’явиться можливість створити більше місць для молодіжної роботи. Водиться нове поняття – молодіжний працівник. Це особи, які пройшли навчання за спеціалізованою програмою та можуть фахово здійснювати молодіжну роботу. Передбачено створення молодіжних центрів на Всеукраїнському, обласному та місцевому рівнях. Створються більше місць, де може проводитись молодіжна робота. Відтепер це не лише молодіжні центри, а й молодіжні простори та структурні підрозділи інших установ, наприклад: частина приміщення бібліотеки або Будинку культури.

Четверте. Створюється Український молодіжний фонд, який буде наповнюватись не лише за рахунок бюджетних коштів, але й передбачена можливість залучення цільових грантів та міжнародної допомоги. На грантову підтримку Фонду зможуть претендувати: фізичні особи – молодь; молодіжні та дитячі громадські об’єднання; молодіжні працівники та центри; молодіжні ради; органи студентського самоврядування та неформальні молодіжні об’єднання.

П’яте. Проблему доступності житла пропонується вирішувати не тільки за рахунок державного чи місцевих бюджетів, а й розробляти механізми залучення позабюджетних джерел для фінансування житлових програм для молоді. «Житлові питання» пропонується  вирішувати шляхом надання житла в оренду з правом його викупу, оплати вступних пайових внесків при вступі до молодіжних житлово-будівельних кооперативів, фінансування будівництва житла для молодих сімей через застосування спеціальних житлово-накопичувальних депозитних рахунків у комерційних банках.

«Над підготовкою тексту законопроекту ми з колегами в Комітеті з питань молоді та спорту працювали майже півроку. Були залучені профільні міністерства та лідери громадської думки з числа представників молодіжних і дитячих організацій. Наразі триває обговорення законопроекту. Запрошую всіх долучатись, висловлювати свої думки і пропозиції», - закликає Ірина Борзова.

admin

30 червня, 2020