Ірина Борзова: «Ніколи не буде епідемій» вирішив МОЗ три роки тому, коли зруйнував санепідслужбу?

Новини Вінниці / Ірина Борзова: «Ніколи не буде епідемій» вирішив МОЗ три роки тому, коли зруйнував санепідслужбу?

Тепер відновлюємо роботу лабораторій і повертаємо фахівців – у Вінниці проводять лабораторні дослідження на коронавірус

Тепер міністерство відновлює роботу лабораторій і повертає фахівців – у Вінниці проводять лабораторні дослідження на коронавірус

17 березня запустили в роботу обладнання вірусологічної лабораторії Вінницького обласного лабораторного центру МОЗ для дослідження матеріалів з підозрою на коронавірус. Це обладнання, яке залишилось після ліквідації Держсанепідемслужби, але не використовувалось. До цього часу фахівці відправляли зразки на Київ у вірусологічну лабораторію Центру громадського здоров’я МОЗ, результатів чекали по 5-6 днів.

Але обладнання після ліквідації СЕС та фахівці-епідеміологи залишились не у всіх регіонах.

«Під час реформ 2014–2016 років санітарно-епідеміологічну службу ліквідували та поховали. Про короновірус, епідемію та роботу на випередження в той час очільниця МОЗ Супрун не думала. Тепер нікому брати зразки для лабораторних досліджень, обстежувати контактних осіб. Сьогодні, коли спалах епідемії, дійсно потрібно працювати в турборежимі. Тепер МОЗ терміново відновлює потенціал СЕС та роботу лабораторій, повертає спеціалістів-епідеміологів, фахівців галузі гігієни. Також потрібно повертати в регіони санітарних лікарів», - говорить народна депутатка від політичної фракції «Слуга Народу» Ірина Борзова.

За словами Ірини Борзової, в Україні відновлюють санітарно-епідеміологічну службу. Після спалаху коронавірусу в Європі, український Уряд призначив заступника міністра охорони здоров'я Віктора Ляшка головним санітарно-епідеміологічним лікарем. Зараз в Кабміні обговорюють три моделі реалізації функцій СЕС.

«Відновити роботу епідеміологічної служби дуже важливо. Яскравий приклад по Вінницькій області – за два дні роботи лабораторії дослідили 11 матеріалів і по 8 дали результати, «знявши» діагноз «коронавірусна інфкекція». Якби лабораторія не працювала, чекали б результатів з Києва ще довго. Але наскільки мені відомо, в регіонах України зараз лише 5 вірусологічних лабораторій відновили роботу обладнання, яке дозволяє тестувати COVID-19», - наголошує Ірина Борзова.

admin

19 березня, 2020