Ірина Борзова: «МОЗ має «врятувати» інтернів та підсилити лабораторні центри»

Новини Вінниці / Ірина Борзова: «МОЗ має «врятувати» інтернів та підсилити лабораторні центри»

Народна депутатка Ірина Борзова, член фракції «Слуга народу», разом з колегами-депутатами 14 травня зустрілись з Міністром охорони здоров’я Максимом Степановим. Обговорили проблемні питання, які стали наслідками медреформи.

Про що народні депутати з Вінниччини просили Міністра охорони здоров’я Степанова

Народна депутатка Ірина Борзова, член фракції «Слуга народу», разом з колегами-депутатами 14 травня зустрілись з Міністром охорони здоров’я Максимом Степановим. Обговорили проблемні питання, які стали наслідками медреформи.

«Люди звертаються кожного дня і просять допомогти з вирішенням проблем, які потребують негайного втручання на рівні міністерства і Уряду. Тому при зустрічі з Міністром охорони здоров’я намагались спільно знайти шляхи їх врегулювання. Це стосується заробітної плати медпрацівників другої ланки, проходження інтернатури випускниками медичних вузів, забезпеченості лабораторних центрів», - повідомила Ірина Борзова.

Студенти-випускники медичних університетів можуть стати безробітними. Вони стали заручниками медреформи. Лікарні не беруть їх на інтернатуру.

«Ми повинні врятувати інтернів, забезпечити їм можливість пройти практику, щоб вони могли отримати сертифікат лікаря-спеціаліста. Зараз лікарні не беруть інтернів, бо під час реформи «забули» закласти кошти на оплату праці майбутніх лікарів. Раніше при завершенні 6 курсу студентам-медикам, які навчаються на бюджеті, лікарні давали гарантійні листи, що їх беруть на інтернатуру, яка триває три роки. В бюджеті закладались кошти на оплату праці інтернів.

В процесі медичної реформи лікарні стали некомерційними комунальними підприємствами, їх фінансування з 1 квітня йде через НЗСУ. Лікарні не хочуть брати інтернів, а примусити їх ніхто не може, бо це комунальні підприємства. Постала проблема – випускники залишаються без інтернатури. При цьому, лише після закінчення інтернатури лікар може працювати за спеціальністю. Максим Степанов зазначив, що дана ситуація на контролі, Міністерство розробляє механізм, щоб забезпечити студентам проходження інтернатури», - розповіла Ірина Борзова.

З Максимом Степановим народна депутатка обговорила якість тест-систем українського виробництва та питання оплати праці працівників Лабораторних центрів, які досліджують зразки матеріалів на коронавірус SARS-CoV.

«Працівники Вінницького обласного лабораторного центру МОЗ 300% надбавки за роботу з COVID-19 за березень не отримали. Але міністр повідомив, що вже опублікована Постанова Кабміну № 372 від 6 травня, якою передбачено встановити додаткову доплату до заробітної плати працівникам лабораторних підрозділів МОЗ, які безпосередньо зайняті на роботах з ліквідації коронавірусної інфекції. Він запевнив, що люди отримають обіцяні надбавки.

Зараз точаться дискусії, що ПРЛ-тести українського виробництва поганої якості. Я мала розмову з керівником Вінницького обласного лабораторного центру МОЗ, яка заперечила ці чутки. За словами Валентини Зайцевої українські тести якісні, а результати досліджень залежать не тільки від тест-систем, а й від обладнання і реактивів. Обладнання повинно бути налаштоване, а реактиви якісні», - розповідає народна депутатка.

7 мільйонів гривень, які в березні Уряд передав медичною субвенцію Вінницькій області на неіснуючий Центр громадського здоров’я, перенаправлять за потребами Лабораторного центру.

«Центру громадського здоров’я в області немає. І я вважаю недоцільним його створення. Адже Вінницький обласний лабораторний центр МОЗ робить тести, інформує про епідеміологічну ситуацію, проводить роз’яснювальну роботу щодо запобігання поширення інфекційних хвороб, оприлюднює статистику захворювання на коронавірус в регіоні.

В лабораторному центрі працюють фахівці у сфері протидії інфекціям. Тому функції Центру громадського здоров’я може як раз виконувати лабораторний центр. Просила міністра, щоб переглянули розподіл субвенції. Краще за ці 7 мільйонів купити обладнання для Лабораторного центру та дати можливість збільшити штат фахівців. Сьогодні там люди працюють в цілодобовому режимі. Цю ситуацію необхідно виправити. Я це питання буду тримати під контролем. Міністр підтримав мою пропозицію, обіцяв вирішити питання», - повідомила народна депутатка.

Проблема оплати праці медпрацівників на вторинній ланці залишається актуальною.

«Не може зарплата анестезіолога чи травматолога в лікарні бути в два-три рази нижчою ніж в сімейного лікаря. Це потрібно виправляти. Я розумію, що швидко вирішити цю проблему не можливо, але міністр запевнив, що опрацьовують механізм підняття зарплати лікарям і молодшому медперсоналу, які працюють в наданні спеціалізованої і високоспеціалізованої допомоги», - сказала народна депутатка.

Також на зустрічі з міністром народні депутати Лариса Білозір і Микола Кучер попросили доповнити список опорних лікарень у Вінницькій області.

admin

15 травня, 2020