Індекс Еспресо: на Вінниччині вартість кави одна з найнижчих в Україні

Новини Вінниці / Індекс Еспресо: на Вінниччині вартість кави одна з найнижчих в Україні

Станом на кінець 2023 року середня вартість філіжанки еспресо в Україні складала 30 грн. Найдорожча кава - на Одещині, найдешевша - на Хмельниччині. На Вінниччині ціна на філіжанку цього напою відносно низька.

Платформа відкритих даних Опендатабот опублікувала дослідженні «Індекс Еспресо».

За останні роки індекс Еспресо в Україні зріс вдвічі: з 15 грн у 2017 році до 30 грн — у 2023 році. У середньому ціна на еспресо зростала на 1 грн на рік.

Найвищий стрибок у ціні відбувся у 2022 році (разом з курсом доллара). За рік середня вартість еспресо зросла з 20 грн до 28 грн.

 

Станом на грудень 2023 року найвища ціна еспресо в Україні була на Одещині (36 грн). На другому місці — Донеччина (35 грн). На третьому — Харківщина (32 грн).

Найнижча ціна еспресо — на Хмельниччині (21 грн). На другому місці — Сумщина (23 грн). На третьому — Житомирщина та Вінниччина (24 грн). Зазначимо, мова про середню вартість, адже, приміром, у Вінниці напой можна випити як за 15 грн, так і за 45.

 

Нагадуємо, значення еспресо впливає на ціну будь-якого напою у кав'ярні - це основна складова кожного кавового напою.

Індекс Еспресо — це показник, який застосовується для виміру вартості стандартної порції еспресо в різних містах світу. Такий індикатор допомагає оцінити, наскільки велика різниця в цінах на однакові товари та послуги в різних країнах, відображаючи купівельну спроможність і рівень інфляції.