Ігор Любовський: «Треба було бачити обличчя та емоції військових, які на відкритті фестивалю відвідали атракціони після буднів в окопах»

Новини Вінниці / Ігор Любовський: «Треба було бачити обличчя та емоції військових, які на відкритті фестивалю відвідали атракціони після буднів в окопах»

З 14 травня у Вінниці відкрився фестиваль атракціонів «Колесо підтримки». Як організатор, директор БФ «Проєкт доброї волі» Ігор Любовський впевнений, що такі заходи вкрай важливі саме у нинішній час, адже їх мета – допомогти нашим військовим.

- Пане Ігорю, очолюваний Вами благодійний фонд «Проєкт доброї волі» є організатором фестивалю атракціонів «Колесо підтримки», який стартував 14 травня поблизу ТРЦ Plaza Park у Вінниці. Думки містян щодо доречності такого заходу не однозначні. Не всі погоджуються, що варто влаштовувати таке свято…

- Сьогодні вся країна мобілізована для підтримки наших військових – як на фронті, так і під час їхнього лікування. Презентуючи фестиваль, ми оголосили, що отримані кошти направимо саме на відновлення наших бійців, які проходять курс реабілітації в одному з вінницьких медичних закладів. Це перше.

Друге – треба було бачити обличчя та емоції військових, які на відкритті фестивалю відвідали атракціони. Після буднів в окопах і тяжких операцій вони опинились в іншому світі. Хіба це не найкраща психологічна реабілітації?

 

Також хочу додати, що збережено святкування, наприклад, Дня української вишиванки. І це правильно. Наші люди як ніколи зараз потребують позитивних емоцій.

- На фестивалі представлені чеські та італійські атракціони, які раніше ніколи не були представлені у Вінниці. Власники не побоювались відправляти дороговартісну техніку, коли щодня лунають тривоги?

- Мета мала вирішальне значення. Коли пояснили заради чого хочемо організувати фестиваль, то питання ризиків навіть не виникало. Що до безпеки відвідувачів, то місце на Вишенці було обрано не випадково, адже поруч достатньо укриттів, де у разі потреби можуть перебувати матусі з дітьми, військові, люди поважного віку.

- 50-метрове «Чортове колесо», квітковий годинник… Ці локації Ви обіцяли облаштувати у Центральному парку, коли перебували на посаді директора КП «Вінницязеленбуд». Чому не вдалось реалізувати амбітні плани?

- На то були об’єктивні та суб’єктивні причини. Згадайте, тоді ми вперше потужно провели ювілейне святкування парку, яке перетворилось у справжнє міське свято, облаштували найбільшу алею з тюльпанів. На рівні України парк неодноразово протягом кількох років відзначали як зразковий, нас нагороджували, до Вінниці приїжджали переймати досвід з інших міст.

На жаль, епідемія коронавірусу зруйнувала чудові плани по розвитку парку. Якщо парк не відвідували, він не заробляв, як раніше, то вже не мав достатніх коштів на купівлю того ж колеса огляду.

Сподіваюсь, що новий топ-менеджмент парку зможе втримати планку на відповідній висоті, і дбатиме, щоб зберегти лідерські позиції. Принаймні, я бажаю успіху наступникам, адже парк – це громадський простір, який має бути «родзинкою» Вінниці.

- Повернемося до «Колеса підтримки». Лише у Вінниці десятки благодійників збирають кошти для військових. А звітують світлинами…

- На нашому сайті всі, хто забажає перевірити, зможе знайти не лише фотозвіти, а й конкретику – що кому і коли…  Якщо ми звертаємось до відомих у Вінниці, Україні та за кордоном людей, то передбачили чітку звітність, адже це запорука довіри. А довіра – найцінніше, що є у житті.

 

- Наскільки потужною є підтримка фонду з-за кордону?

- Це наші друзі, друзі друзів… Нам вірять, тому погоджуються допомагати. Впевнений, що друзів в нас з часом буде ще більше.

- Чи вірно я розумію, що на травневому фестивалі атракціонів фонд не планує зупинятися? 

- Абсолютно точно. На жаль, попри завіряння політиків, війна не закінчиться за декілька місяців, а навіть після закінчення тисячам наших захисників допомога буде потрібна. Тому у планах проведення низки заходів. І не тільки у Вінниці.

Наразі плануємо повторити «Колесо підтримки» у кінці літа чи на початку осені. Маю надію, що вінничани нас підтримують.

Крім того, маємо плани щодо відтворення у Центральному парку Вінниці тюльпанових алей. Має бути ще краще ніж у 2020 році. Для реалізації цієї ідеї необхідно закупити близько 50 тисяч цибулин тюльпанів. 

Олег Верлан

18 травня, 2023