Губернатор Вінниччини Скальський пояснив появу на дорогах блокпостів і важкої техніки, а вінничани впевнені, що це порушення закону

Новини Вінниці / Губернатор Вінниччини Скальський пояснив появу на дорогах блокпостів і важкої техніки, а вінничани впевнені, що це порушення закону

З 23 березня навколо міст Вінницької області почали встановлювати блокпости, а деякі дороги заблоковувати бетонними блоками. Траси контролюють поліцейські і нацгвардійці. Такі нововведення викликали чимало запитань і обурень у жителів регіону. Більш того, вони обґрунтовано вказують на порушення закону, адже в жодного населеному пункті Вінниччини ще введено «надзвичайного стану» чи «карантину».

Із 23 березня навколо міст Вінницької області почали встановлювати блокпости, а деякі дороги заблоковували бетонними блоками. Траси контролюють поліцейські та нацгвардійці. Такі нововведення викликали чимало запитань і навіть обурень у жителів регіону. Більш того, вони обґрунтовано вказують на порушення закону, адже в жодному населеному пункті Вінниччини ще не введено режиму «надзвичайного стану» чи окремого «карантину».

Під час брифінгу 24 березня голова Вінницької ОДА Владислав Скальський пояснив, що такі дії необхідні на випадок введення надзвичайного стану, але наразі його немає.

«Щодо появи блокпостів і техніки на них, то враховуючи те, що це дуже великий комплекс дій, ми зараз напрацьовуємо ті заходи, які нам потрібно буде реалізувати, якщо в межах області буде прийнято рішення про зміну режиму підвищеної готовності на інший», – сказав Владислав Скальський.

Тобто, це дії наперед. За словами В.Скальського, посилення карантинних заходів пов’язане із тим, що країна має справу вже не із випадками завезення коронавірусу з-за кордону, а з передаванням захворювання між громадянами всередині держави. Логічно.Проте досі не є зрозумілим алгоритм контролю над заробітчанами та туристами, які нещодавно повернулися з-за кордону.

Раніше Владислав Скальський пояснював, що запровадження надзвичайного стану можливе за ініціативи РНБО. На заходи щодо запобігання поширенню коронавірусу та посилення публічної безпеки і порядку вже задіяно майже 500 поліцейських та близько 100 військовослужбовців Нацгвардії. Вони працюють у складі 26 піших та 161 автопатрулів.

Правоохоронцям надали право разом з медиками проводити температурний скринінг водіїв і пасажирів, контролювати дотримання водіями правил перевезення пасажирів під час карантину (не більше 10 осіб), контролювати недопущення курсування рейсових автобусів міжміського, міжобласного та внутрішньообласного маршрутів на час карантину, проводити роз’яснювальну роботу…

На ранок 24 березня на території Вінницької області була зареєстрована 21 підозра на COVID-19, у жодному випадку коронавірус не підтвердився.

Тим часом у соцмережах ширяться фото доріг навколо міст, які вже "перегородили". Приміром, у Жмеринці залишили «вільними», тобто з блокпостом, але проїхати можна, лише три дороги. Як повідомляє «Жмеринка.сіті», заїхати у місто дозволено з вулиць Магістральної та Одеської, сіл Станіславчик і Подільське. Повністю перекритий проїзд з боку села Коростівці, вул. Добролюбова (біля кафе «Пікнік»).

Пояснення В.Скальського щодо режиму блокпостів» викликало резонанс. Вінничани вказують на порушення конституційних норм на пересування та закону, на якій посилається місцева влада.

«Згідно статті 30 Закону, на який ви усі посилаєтесь, сказано що «установлювати особливий режим в'їзду на територію карантину та виїзду з неї громадян і транспортних засобів, а у разі необхідності - проводити санітарний огляд речей, багажу, транспортних засобів та вантажів». В'їзду на територію карантину та виїзду. А що у нас територія карантину згідно останньої постанови КМУ? Правильно! Уся країна. А що ви нашкрябали?
В’їзду і виїзду з населених пунктів… Ви що ВРУ і можете закони продукувати? Я вже мовчу, що ви половину заходів своїм протоколом передерли з Закону про «Надзвичайний стан», як то обмеження пересування громадян, огляд речей на в’їздах і виїздах з населених пунктів», - емоційно написала у Facebook Таїса Гайда.

Звісно, є обґрунтовані пояснення таких «надзвичайних» заходів, як перекриття доріг та блокпости. Можливо, це дозволить уникнути розповсюдженню коронавірусу, але чи дозволяють запобіжні заходи ідентифікувати носіїв, адже навіть там, де дороги контролюються, не всім вимірюють температуру.