Губернатор Борзов розповів, коли і за яких умов у Вінниці добудують міжрегіональний кардіоцентр

Новини Вінниці / Губернатор Борзов розповів, коли і за яких умов у Вінниці добудують міжрегіональний кардіоцентр

Наступний рік може стати фінальним для тривалого будівництва у Вінниці міжрегіонального кардіоцентру, про необхідність та появу якого містяни чують з 2013 року. Голова Вінницької ОДА Сергій Борзов у дописі на Facebook зробив аналіз будівництва та оцінив перспективи закладу. Це за оптимістичним сценарієм…

Наступний рік може стати фінальним у тривалому будівництві у Вінниці міжрегіонального кардіоцентру, про необхідність та появу якого містяни чують з 2013 року. Голова Вінницької ОДА Сергій Борзов у дописі на Facebook зробив аналіз будівництва та оцінив перспективи закладу. Це за оптимістичним сценарієм…

«Почалось все у 2013 році. Тоді Світовий банк вперше виступив із ініціативою інвестувати в охорону здоров’я України. Мова йшла про 214 млн доларів. Вінниччина стала один із восьми регіонів, де мав з’явитися проєкт за гроші Світового банку.

Спочатку мали виділити 40 млн дол, але згодом суму зменшили на 8 мільйонів. Плюс співфінансування з місцевого бюджету - 10%», - написав губернатор, уточнивши, кінцева сума від Світового банку була - 32 854 400 доларів.

Він нагадав, що два роки «відшліфували проєкт, долучали міжнародних експертів з Іспанії, Словаччини». Нарешті у 2015 році документ підписали...

«Що маємо сьогодні? Попри те, що на посаді очільника області півроку, відповідати маю я. Бо саме голова ОДА є тим, хто відповідає за реалізацію проєкту кардіоцентру, хоча є два виконавці - Вінницька міська рада та Вінницька облдержадміністрація.

Будівля майбутнього сучасного медцентру незакінчена. Не вмонтовані навіть двері. 31 березня 2021 року – нова чергова дата завершення підрядником ТОВ «КСМ-груп» будівельно-монтажних робіт.

На жаль, темпи робіт на будівельному майданчику незадовільні: на 1 лютого за планом там мали працювати 248 робітників, за фактом - 78. Закупівля підрядником технологічного обладнання фактично не проводиться», - підкреслив очільник області.

За його словами, всі розуміють, що підрядник повинен завершити будівництво, але для цього потрібна пролонгація діючої угоди.

«Якщо замовник – міська рада і підрядник знайдуть можливість оформити додатковий договір, це буде середина лютого. Тільки після будівництва зможемо перейти до закупівлі обладнання. Необхідно погодити зі Світовим банком тендерну документацію», - зазначив С.Борзов.

Він наголошує, що за оптимістичним прогнозом, строк процедури - 9 місяців. Тобто, отримавши 10% авансового платежу за кошти позики, підрядник, можливо, і поставить дороговартісне медобладнання до 31 березня 2022 року, це фініш субпроєкту.

«Проте не встигають ввести в експлуатацію - процес монтажу близько 45 днів. А ще треба навчити персонал. І лише тоді постачальник отримає 80% суми контракту. Так от, ці 80% можуть лягти на плечі обласного бюджету - 9 мільйонів доларів. Для нас це астрономічна цифра. Без допомоги Світового банку область проблему не вирішить», - вказав голова ОДА.

С.Борзов пояснив, що він і Вінницький міський голова Сергій Моргунов ведуть переговори з підрядником, а наступного тижня місцеві керівники планують зустріч із представниками Світового банку. Якщо ті відмовлять у додатковому фінансуванні, проєкт кардіоцентру на певному етапі буде, судячи зі всього, заморожено. По факту. Вінничанам скажуть, що він триває, але повільно.