Грип і пневмонія забрали менше життів вінничан, ніж суїцид, ДТП та алкоголь. Туберкульоз – небагато, але стабільно

Новини Вінниці / Грип і пневмонія забрали менше життів вінничан, ніж суїцид, ДТП та алкоголь. Туберкульоз – небагато, але стабільно

Стабільно до початку оголошення коронавірусної епідемії кількість мешканців Вінниччини, які помирали від грипу та пневмонії, була порівнянною із кількістю смертей у ДТП на дорогах області, а подекуди і від вбивств. І щоразу статистика смертності від наслідків вживання алкоголю «перекривала» кількість померлих від «сезонних епідемій».

Стабільно до початку оголошення коронавірусної епідемії кількість мешканців Вінниччини, які помирали від грипу та пневмонії, була порівнянною із кількістю смертей у ДТП на дорогах області, а подекуди і від вбивств. І щоразу статистика смертності від наслідків вживання алкоголю «перекривала» кількість померлих від «сезонних епідемій».

Такі висновки можна зробити зі статистичних звітів, які надали у Головному управлінні статистики у Вінницькій області.

Жодна інша причина смерті не могла конкурувати з «лідерами» - онкозахворюваннями та ішемічною хворобою серця. Хоча, тут варто зробити «поправку» на те, що у лікарських висновках за будь-якої нагоди вписується саме «ішемічна хвороба», навіть, якщо то була смерть, наприклад, внаслідок лікарської помилки або невдалої операції. В принципі, логічно, адже всі ми помираємо через зупинку серця.

З упевненістю можна сказати, що згідно із статистичними даними, смертність від грипу на пневмонії не була вищою цього сезону. 16+21 у грудні-січні 2018/2019 років та 15+21 рік потому.

Окремо мала б насторожити кількість самовбивств на Вінниччині. Їхня кількість порівнянна із кількістю смертей від сезонних хвороб. І стабільно, попри те, що на дворі 21 століття, близько десяти мешканців Вінниччини щомісяця помирають від туберкульозу.

У грудні 2018 померло 2092 мешканці Вінниччини. З них восьмеро – від туберкульозу, стільки ж від діабету та одна особа – від СНІДу. 238 осіб померли від злоякісних новоутворень. 1579 осіб померли від хвороб системи кровообігу, з них 1400 – від ішемічної хвороби серця.

Від грипу та пневмонії того місяця померло 16 мешканців області. Загалом, від хвороб органів дихання – 30 осіб.

У ДТП в грудні 2018 року загинули 11 осіб, в пожежах – дев’ятеро. Ще 15 мешканців Вінниччини наклали на себе руки.

Від алкоголю загинуло 23 особи. З них десятеро внаслідок «випадкового отруєння та дія алкоголю», семеро від «алкогольної хвороби печінки», четверо від «алкогольної кардіоміопатії», двоє – через «розлади психіки та поведінки внаслідок вживання алкоголю».

Січень 2019 року уніс з собою 2769 життів мешканців Вінницької області. Дев’ятеро померли від туберкульозу, десятеро – від цукрового діабету, четверо – від наслідків захворювання на ВІЛ-інфекцію. Від злоякісних новоутворень померли 280 вінничан.

Від хвороби системи кровообігу померли 2107 мешканців області, з них 1926 – від ішемічної хвороби серця.

Від грипу та пневмонії помер 21 мешканець області, а загалом від хвороб органів дихання – 45 осіб.

17 вінничан загинули у ДТП, 15 – внаслідок пожеж. Звели рахунки з життя по своїй волі 38 осіб, ще 12 було вбито.

Статистика вбивств для січня зрозуміла, враховуючи, що більшість вбивств в Україні трапляються на побутовому ґрунті та вбивця із жертвою були знайомі раніше. А січень – це завжди свята і вживання алкоголю. Від нього померли 26  вінничанин, з них одинадцятеро від випадкового отруєння та дії алкоголю безпосередньо (що цікаво, ще 15 осіб загинули від «випадкового отруєння, спричинене отруйними речовинами (крім алкоголю)», куди входять чимало рідин, які поціновувачі оковитої вживають замість звичного для них етилового спирту), семеро – від алкогольної хвороби печінки, троє – від алкогольної кардіоміопатії, п’ятеро – від розладів психіки та поведінки внаслідок вживання алкоголю.

Яка  ситуація була за рік потому, у місяцях, які передували епідемії коронавірусу?

У грудні 2019 року померло 1939 мешканців Вінниччини. Хвороби системи кровообігу забрали життя 1429 осіб, з них 1276 - ішемічна хвороба серця.

Восьмеро вінничан померли від туберкульозу, шестеро – від СНІДу, ще 14 – внаслідок цукрового діабету. Від злоякісних новоутворень померло 213 осіб.

Хвороби органів дихання забрали життя 36 вінничан, а конкретно грип та пневмонія – 15.

Внаслідок ДТП загинули 15 мешканців Вінниччини, одна особа потонула, п’ятеро загинули внаслідок пожеж. Того місяця зафіксовано 18 випадків смертей від «навмисного самоушкодження». Одну людину вбито.

Від алкоголю померли 23 жителя області. З них дев’ятеро внаслідок випадкового отруєння та дії алкоголю, десятеро – внаслідок «алкогольної хвороби печінки», одна особа – від «алкогольної кардіоміопатії», троє – від «розладів психіки та поведінки внаслідок вживання алкоголю».

Про статистику смертності у січні 2020 року журналісти VinMedia вже повідомляли. У перший місяць року померли 2286 мешканців області. Від хвороб системи кровообігу померла 1671 особа (73%), з них 1495 – від ішемічної хвороби серця. Ще 288 людей померли від злоякісних новоутворень.

Від туберкульозу померло десятеро мешканців Вінниччини, від СНІДу – одинадцять, стільки ж від цукрового діабету.

Від хвороб органів дихання померли 32 особи, з них 21 – від грипу та пневмонії.

Від «нападу з метою убивства чи нанесення ушкодження» померло семеро, у вогні загинуло дев’ять осіб, шестеро втонули, 16 осіб загинули у ДТП.

Невесела статистика вживання алкогольних напоїв. Загалом, смертність у розділах «випадкове отруєння та дія алкоголю» (19 осіб), «алкогольна хвороба печінки» (2 особи), «алкогольна кардіоміопатія» (6 осіб), «розлади психіки та поведінки внаслідок вживання алкоголю» (7 осіб) забрали життя 34 мешканців Вінниччини. Більше, ніж від сезонних інфекційних хвороб.

admin

20 квітня, 2020