«Грім над Південним Бугом»: вінницький ветеран збирає кошти на публікацію нового детективного роману

Новини Вінниці / «Грім над Південним Бугом»: вінницький ветеран збирає кошти на публікацію нового детективного роману

До чергової річниці визволення України від фашистських загарбників ветеран Збройних Сил та війни Анатолій Семенець підготував до друку книгу «Грім над Південним Бугом». Роман присвячений боротьбі вінничан із фашистською окупацією у роки Другої світової війни.

«Моя книга – це детективний роман, який охоплює часовий проміжок у майже три десятиліття, – наводить слова автора Аrmyinform. – Дії починаються у Вінниці майже сто років тому, у 20-х роках минулого століття, і завершуються вже в 50-ті роки».

Головні дійові особи – брати, які після репресій та арешту батьків приїхали з Чернігівщини до родичів у Вінницю, і вже тут росли, дорослішали та отримали путівку в життя. Один із них став військовим льотчиком, пройшов всю війну та продовжив службу після неї вже у званні полковника.

Іншого, вже у перші дні його перебування на Поділлі, доля зіткнула з жорстокою бандою, яка упродовж багатьох років грабувала й вбивала людей. Згодом він став оперативником і почав ловити цю банду. У роки окупації Вінниці був підпільником, потім партизанив у Чорному лісі, а після війни надалі служив у правоохоронних органах, продовжуючи, крім іншого, полювати й на ту саму невловиму банду. Лише ватажка та його праву руку не встиг затримати підполковник, коли загинув від їхніх куль.

У сюжеті детективного роману дивовижним чином переплітаються долі десятків людей, які належать до різних верств населення, різних політичних переконань і регіонів. Тут зустрічаються розвідники у тилу ворога та підпільники, партизани і чекісти, вояки УПА та звичайні українські селяни й робітники.

Одна з частин твору присвячена повстанському руху у роки Другої світової війни та розповідає, зокрема, про такі відомі постаті українського визвольного руху, як Роман Шухевич та Василь Кук. Дії роману відбуваються відтак не лише у межах Вінницької області, а й на Тернопільщині та Станіславщині, де діяли повстанці. Через долі різних людей, більшість із яких, до речі, були реальними історичними особами, демонструється вся суміш протиріч та переконань українців у різних регіонах країни.

До речі, більшість дійових осіб – це родичі чи знайомі автора та його дружини, й історії, які він розповів у романі, дійсно мали місце, за виключенням певного авторського вимислу, покликаного об’єднати те, що, здається, поєднати неможливо.

Так, у творі змальовані образи керівника вінницького підпілля Івана Бевза, страченого нацистами, багатьох інших підпільників і партизанів, партійних функціонерів та керівників структур НКВС і МГБ, оперативників, суддів та інших чиновників довоєнної та повоєнної Вінниці.

Деякі прізвища наведено реальні, деякі, як, приміром, із зрадниками та посібниками окупантів, з етичних міркувань змінено. Адже нащадки й тих, й інших і до сьогодні мешкають у місті та можуть впізнати своїх видатних та ницих предків.

Трохи про автора. А.Семенець - тренер спортивної команди (з парашутних видів спорту) Повітряних Сил, майстер спорту СРСР. За його плечима – 5240 стрибків з парашутом. На тренерській роботі – 30 років. Він виховав не одне покоління майстрів спорту, зокрема – міжнародного класу, рекордсменів України, Європи та світу, чемпіонів та призерів змагань різного рівня.

Він прослужив у війську близько 20 років і вже понад чверть століття залишається у Збройних Силах України у статусі цивільного працівника. У 1968-му в Чехословаччині був поранений. Автор видав 5 книг – чотири збірки поезії та художньо-біографічну повість «Життя поруч зі смертю». Чотири книги – невеликим накладом, адже – власним коштом.

Свою найбільшу працю «Грім над Південним Бугом», що має понад 400 сторінок, письменник розпочав більше ніж рік тому й планував видати до 77-ї річниці визволення України від фашистських загарбників, проте свої корективи внесла пандемія. І важко хворів сам з дружиною, і переносилися терміни видання. Наразі книга зверстана та готова до виходу у світ, що заплановано за кілька тижнів.

Автор збирає кошти та сподівається на спонсорську допомогу задля збільшення накладу. І для цього є всі підстави, адже роман цікавий, легко сприймається та розрахований на широке коло читачів.

Олеся Рудницька

31 жовтня, 2021