Гранична ціна бензину та дизпалива в Україні підвищилась

Новини Вінниці / Гранична ціна бензину та дизпалива в Україні підвищилась

Середня вартість бензину, з якої вираховують граничну ціну реалізації пального на автозаправних станціях (АЗС), на початок травня складає 31,19 грн/літр і дизпального (ДП) – 35,63 грн/літр. Порівняно з кінцем квітня середню ціну на бензин збільшено на 3,59 грн/літр, на дизельне пальне - на 3,97 грн/літр.

Такі дані оприлюднило Міністерство економіки України.

З урахуванням граничних торговельних націнок, максимальна ціна на «звичайний» бензин для його продажу через мережу АЗС не має перевищувати 37,69 грн/літр, на «звичайне»" дизпальне – 42,63 грн/літр.

Нагадаємо, уряд України запровадив держрегулювання цін на АЗС, встановивши граничні рівні торговельної надбавки до середньої ціни реалізації пального. Останні значення: бензин – не вище ніж 6,5 грн/літр, дизельне пальне – не більше ніж 7 грн/літр.

Кабмін також дозволив АЗС без обмежень встановлювати ціну на «брендове преміальне» пальне за умови, що вони також продають пальне за цінами, що регулюються державою. Раніше роздрібні ціни «брендового» пального не могли перевищувати регульованих державою роздрібних цін більше ніж на 5%.

З середини березня Верховна Рада обнулила акциз на нафтопродукти та знизила ставки ПДВ до 7% із 20%.

Оприлюднення міністерством середніх цін літра ДП та бензину відбувається тричі за місяць.

Макс Мельник

6 травня, 2022