Графіті у центрі Вінниці Білорусь може прирівняти до нацистської символіки

Новини Вінниці / Графіті у центрі Вінниці Білорусь може прирівняти до нацистської символіки

Міністерство внутрішніх справ Білорусі пропонує прирівняти до нацистської символіки гасло «Жыве Беларусь», яке стало одним із символів протестів проти режиму Олександра Лукашенка.

Міністерство внутрішніх справ Білорусі пропонує прирівняти до нацистської символіки гасло «Жыве Беларусь», яке стало одним із символів протестів проти режиму Олександра Лукашенка.

Відповідний проєкт з переліком символіки надійшов на погодження до Комітету держбезпеки.

«МВС бачить в гаслі вітання і «бойовий клич», які ряд колабораціоністських організацій використовували в роки Другої світової війни», - йдеться в повідомленні.

Гасло «Жыве Беларусь» на початку XX століття зустрічається у вірші народного поета Білорусі Янки Купали і використовувався в піснях вітебських партизан. Крім того, гасло до грудня 2020-го знаходилося на першій смузі видання «Народна газета», що є органом білоруського парламенту - Національних зборів.

Проте у МВС хочуть позбавитися від гасла, і КДБ може підтримати «ініціативу». Раніше у Мінську повідомляли, що влада Білорусі має намір віднести біло-червоно-білий прапор до нацистської символіки.

Нагадаємо, з гаслом «Жыве Беларусь» і під біло-червоно-білими прапорами білоруси вийшли на протести після підтасовки результатів президентських виборів у серпні 2020-го. З тих пір у сусідній державі включена репресивна машина, а ті, хто не згоден з політикою Лукашенка, можуть опинитися за ґратами.

На знак підтримки волевиявлення білоруського народу у вересні минулого року у проході будинку №79 на вулиці Соборній у самісінькому центрі Вінниці завдяки місцевим активістам з’явилося графіті з гаслом «Жыве Беларусь» і біло-червоно-білим прапором. Отже, якщо КДБ Білорусі погодиться з пропозицією правоохоронців, то офіційний Мінськ чи згодом Москва матимуть підстави звинувачувати українців у розповсюджуванні, як вони вважатимуть, «нацистської символіки».

Між іншим, Російська визвольна армія під керівництвом генерала Власова, яка воювала у Другій світовій війні на боці нацистів, користувалася червоно-сине-білим прапором, який нині є державним у РФ.  

Олег Верлан

23 червня, 2021