«Готували наступ на Ростов»: показуючи радянську карту, у Росії запевняють, що ЗСУ планували окупацію регіону

Новини Вінниці / «Готували наступ на Ростов»: показуючи радянську карту, у Росії запевняють, що ЗСУ планували окупацію регіону

Для виправдання мобілізації та тривалої «СВО» кремлівські пропагандисти вдаються до доволі низькопробних фальсифікацій. Приміром, влада давно запевняла росіян, що це саме «бандерівці» планували розпочати війну, а Путін їх випередив. Для підтвердження цього безглуздя росіян демонструють нібито секретну карту наступу ЗСУ. Але чомусь вона надрукована російською мовою за радянських часів. Навіть штемпелі російською…

У сюжеті пропагандистів використовується стара радянська карта, де Маріуполь ще називається Жданов. Місто перейменували у 1989-му… Також звертає увагу й те, що на карті немає лінії розмежування на Донбасі, актуальної до 24 лютого 2022 року.

Пропагандисти стверджують, що карту знайшли поблизу Авдіївки, а судячи з неї, ЗСУ планували наступ на Таганрог та Ростов-на-Дону.

За висновками РИА «Новости», підтверджують наміри дивні стрілочки як у бік Ростова, так і зворотній. Проте «компетентні люди» у Росії однозначно сказали, що цим шляхом українці планували окупацію російського регіону.

Звісно, якщо про таке скажуть з російські журналісти, то пересічні росіяни мають повірити, адже у РФ більшість населення вважає зайвим сумніватися у політиці Кремля та державних ЗМІ.  

Далі. На цій старовинній карті біля деяких населених пунктів наведено цифри +5 або +7.

Російські експерти стверджують, що це може бути позначенням «кутів і збільшення градусів у напрямку». Оскільки карта стара, а дані недавно нанесли, це може бути коригування напрямів руху.

Нагадаємо, ще під час відступу росіян з-під Києва вони залишали старі радянські карти, за якими наступали.  

Олег Верлан

10 січня, 2023