Готівки з 1 травня у вінницькому транспорті не братимуть: як платити за проїзд (ВІДЕО)

Новини Вінниці / Готівки з 1 травня у вінницькому транспорті не братимуть: як платити за проїзд (ВІДЕО)

Із 1 травня у Вінниці впроваджується винятково безготівкова форма оплати за проїзд у громадському транспорті. Вінничани цю новину сприйняли з певною пересторогою, адже муніципальні картки вінничанина як персоніфіковані, так і неперсоніфіковані, отримали ще далеко не всі, а розрахуватися банківською карткою чи за допомогою смартфона виходить не завжди.

Із 1 травня у Вінниці впроваджується винятково безготівкова форма оплати за проїзд у громадському транспорті. Вінничани цю новину сприйняли з певною пересторогою, адже муніципальні картки вінничанина як персоніфіковані, так і неперсоніфіковані, отримали ще далеко не всі, а розрахуватися банківською карткою чи за допомогою смартфона виходить не завжди. Та й свіжими ще в пам'яті залишаються випадки, коли одна поїздка у тролейбусі чи трамваї коштувала деяким пасажирам по кілька сотень гривень. Такого більше бути не повинно, - заспокоює директорка КП "Вінницякартсервіс" Катерина Бабіна.

Сьогодні, 21 квітня, під час онлайн-брифінгу вона розповіла окремі нюанси впровадження безготівкового розрахунку за проїзд у Вінниці. За словами К.Бабіної, із 1 травня готівки в громадському транспорті міста не буде взагалі. Розрахунок проходитиме муніципальною карткою вінничанина, банківською безконтактною карткою та за допомогою технологій NFC, а облік пільговиків - пільговою карткою. Залишається також можливість оплати через СМС та QR-код.  

"Картку можна замовити на сайті "Вінницякартсервіс", хто не хоче залишати будь-яку інформацію про себе, може вже придбати картку в торговельній мережі, поповнити її та використовувати", - говорить директорка підприємства.

Уже близько 70 тисяч заявок на картки до "Вінницякартсервіс" надійшло від пільговиків, але через карантин багато людей так і не встигли отримати картки. Їх К.Бабіна просить не хвилюватися:

"Всі свої зусилля сьогодні ми витрачаємо на те, щоб доставити картки додому. Не потрібно пільговим категоріям до нас звертатися. Ми здійснюємо адресну доставку. Всім, хто був зареєстрований, обов'язково отримає картку. Якщо вас немає вдома - не турбуйтесь, ми вам зателефонуємо та доставимо картку в зручний для вас час. Коли карантин завершиться, робота центру відновиться".

Звичайну неперсоніфіковану картку можна придбати в кіоску, поповнити на довільну суму та розраховуватись в транспорті за чинними тарифами. За допомогою такого виду поповнення ще можна додатково оплатити за чотирьох пасажирів та багаж. Усі пасажири мають можливість пересадки впродовж перших 30 хвилин.  

А тим, хто звик до проїзного на два види транспорту, який нині коштує 340 гривень, варто пам'ятати:  

"Усе так і залишається, але цей проїзний буде поширюватись на трамваї, тролейбуси й автобуси та мати 130 поїздок з можливістю пересадки. Термін такого проїзного буде - на наступних 30 днів з моменту придбання. Передбачено також безлімітний проїзний. Він не має жодних обмежень щодо кількості поїздок і діє також наступні 30 днів з моменту придбання. Після цього ці проїзні будуть анульовані й чекатимуть наступного поповнення".

Щодо системи для безготівкового розрахунку у приватних перевізників, то її також обов'язково встановлять. Точні терміни, щоправда, поки не відомі.

"Справа в тому, що тендер виграла компанія "Мікроелектроніка", яка веде свою діяльність у Чехії. У них нині також карантин і вони працюють віддалено. Тому саме фізичні роботи по встановленню обладнання у приватних перевізників та встановлення табло на зупинках на сьогодні призупинено та відновиться, як тільки це буде можливо".

На запитання, куди з вінницьких трамваїв, тролейбусів та автобусів подінуться кондуктори, Катерина Бабіна відповідає: їх не вистачало ще до карантину. Тепер немає зовсім. Хто залишиться після відновлення нормальної роботи транспорту, будуть переведені у контролери.

"Контрольна служба буде збільшена, щодня до кожного контролера є вимога провести контроль не менше 35 одиниць транспорту. У них є спеціальні пристрої, до яких вони будуть просити прикладати картку і в них буде висвічуватись інформація: чи було оплачено цією карткою, чи ні. В тому числі банківськими картками і технологією NFC", - каже К.Бабіна.

Хоча до 1 травня залишилось не так вже й багато, чимало питань досі залишаються неврегульованими. Так, ще тривають перемовини з іншими громадами про перевезення пільговиків - гостей Вінниці. Не всі питання вирішили із окремими банками щодо безпроблемного використання їхніх карток. Зрештою, можна не сумніватися, що система ще довго даватиме збої й після 1 травня - поки не призвичаяться і люди, і техніка.