Голубці на «кістці» приготовлені за «історичним рецептом» презентувала кулінарка з Вінниччини

Новини Вінниці / Голубці на «кістці» приготовлені за «історичним рецептом» презентувала кулінарка з Вінниччини

Кулінарка, господиня «зеленої садиби» з міста Бар, що на Вінниччині стала учасницею проєкту «Майстер шеф». Вінничанка запропонувала «історичний» рецепт однієї з найпоширеніших та найулюбленіших українських страв – голубців.

Кулінарка, господиня «зеленої садиби» з міста Бар, що на Вінниччині, стала учасницею проєкту «Майстер шеф». Вінничанка запропонувала «історичний» рецепт однієї з найпоширеніших та найулюбленіших українських страв – голубців.

Про це господиня Оксана Бас написала на своїй сторінці у FB.

«Голубці... Не прості - часів Бони Сфорци. Коли ще не було виделок. Їх їли руками. Вони були великими, ситними та міцними, бо в середині - свиняче ребро», - йдеться в дописі пані Оксани.

Зазначимо, польська королева, за походженням герцогиня Міланська, Неаполітанська принцеса Бона Сфорца була дуже заможною і до підписання Люблінської унії, володіла кількома замками в Україні – в містах Бар, Кам‘яець, Рогачов та Торгановичі. Відомо, що померла жінка у місті Барі в Італії в 1557 році.

А щодо історії виделки,то в різних країнах Європи вона з‘явилась у різний час, до того ж мова йде не про не одне сторіччя, а кілька.Наприклад, до Італії виделка була завезена з Візантії ще в XI столітті.
У Північній Європі виделка з'явилася пізніше. Вперше англійською мовою вона була описана Томасом Коріетом в книзі про його італійські подорожі 1611 року, проте, широке застосування в Англії виделка отримала тільки в XVIII столітті. Цікаво, що католицька церква не вітала її використання.
На території України (яка тоді входила до складу Речі Посполитої) перші тризубі виделки з'явилися у XVII ст. (у XVIII ст. були поширені двозубні), хоча, звичайно, виделки використовували й раніше. Факт порівняно пізнього впровадження виделок до ужитку пояснюють стародавній звичай мити руки до і після їжі — тоді прийнято було їсти ножем, ложкою і просто руками.

Марина Карабай

2 березня, 2020