Головний синоптик Вінниччини Юрій Власов розповів про погодні «здобутки» липня та прогноз на серпень

Новини Вінниці / Головний синоптик Вінниччини Юрій Власов розповів про погодні «здобутки» липня та прогноз на серпень

Рясні липневі дощі втомили вінничан. У серпні опадів прогнозують навіть менше норми, а середні температури вищі. За словами керівника Вінницького обласного центру з гідрометеорології Юрія Власова, найближчі дні зберігатиметься спекотна погода, а наприкінці тижня можливі грози. Втім, не варто чекати повторення липневих злив.

Рясні липневі дощі втомили вінничан. У серпні опадів прогнозують навіть менше норми, а середні температури вищі. За словами керівника Вінницького обласного центру з гідрометеорології Юрія Власова, найближчі дні зберігатиметься спекотна погода, а наприкінці тижня можливі грози. Втім, не варто чекати повторення липневих злив.

- Юрію Миколайовичу, вінничани відвикли від такої кількості опадів, які спостерігалися у липні. Невже за сумою не побито «дощовий» рекорд?

- Якщо казати безпосередньо про Вінницю, то за місяць випало 87 мм опадів при нормі у 80, а по області ми спостерігали більше 100 мм, що у півтори рази перевищує місячну норму. Хочу зазначити, що норма опадів у липні на Вінниччині доволі висока у порівнянні з іншими регіонами.

Одного разу за добу у Хмільнику та Крижополі випало до 50 мм. Тобто фактично більше половини місячної норми. Це вже вважається стихійним лихом для населеного пункту. У Вінниці жодного разу за липень не було настільки критичних ситуацій. Інше справа, що ми були свідками незвично тривалого дощового періоду.

- Він супроводжувався зниженням температури…

- Нетривалий час… Середньомісячні показники в межах норми. Більш того, навіть на 0,5-1 градус вище за неї. До речі, найбільш спекотним було 31 липня, коли температурний стовпчик піднявся до 30-30,5 °C у затінку.

- Як вважаєте, яким очікується серпень?

- Середня температура повітря має на 1,5-2 градуси бути вищою за норму (19,5-20,5 °C), а опадів, судячи за все, ми отримаємо менше 60 мм при нормі 70-90 мм. Показники різні, оскільки погода у різних районах Вінниччини відрізняється.