Головний фіскал Вінниччини Осмоловський з «підозрою»: у ГПУ проанонсували подальші кроки

Новини Вінниці / Головний фіскал Вінниччини Осмоловський з «підозрою»: у ГПУ проанонсували подальші кроки

Вже другий поспіль понеділок можна вважати нещасливим для голови ГУ ДФС у Вінницькій області Руслана Осмоловського. Якщо 9 липня співробітники підрозділів «К» СБУ разом з ГПУ провели обшуки у головного фіскала, то 16-го службовцю повідомили про підозру. На відміну від подій минулого тижня це відбулося публічно. Генпрокурор Юрій Продан на брифінгу заявив, що вінничанина підозрюють у створенні «стійкого ієрархічного об’єднання», до складу якого «увійшли службові особи органів ДФС».

Вже другий поспіль понеділок можна вважати нещасливим для голови ГУ ДФС у Вінницькій області Руслана Осмоловського. Якщо 9 липня співробітники підрозділів «К» СБУ разом з ГПУ провели обшуки у головного фіскала Вінниччини, то 16-го службовцю повідомили про підозру. На відміну від подій минулого тижня це відбулося публічно. Генпрокурор Юрій Луценко на брифінгу заявив, що вінничанина підозрюють у створенні «стійкого ієрархічного об’єднання», до складу якого «увійшли службові особи органів ДФС».

Спочатку про факти цитатами. Р. Осмоловський підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення за ч. 1 ст. 255 (створення злочинної організації), ч. 3 ст. 27 ч. 3 ст. 212 (ухилення від сплати податків, зборів (обов'язкових платежів), ч. 2 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем) КК України.

Генпрокурор наголосив, що стійке ієрархічне об’єднання було створено на території Вінниці у 2014 році. А у наступних 2015-2016 роках «члени цієї злочинної організації забезпечили призначення на найбільш важливі посади в органах ДФС України своїх представників - людей пов’язаних із незаконною діяльністю на Вінницькій митниці».

Відомо, що обшуки в Осмоловського проходили «паралельно» зі слідчими діями щодо людей, які працюють у Києві під керівництвом колишнього очільника вінницьких фіскалів, а нині в. о. голови ДФС України Мирослава Продана. Так от, розповідаючи про «справу» Осмоловського генпрокурор згадав і Продана.

Луценко намагався дати всім зрозуміти, що Продан може бути наступним. Не зважаючи на таємниці слідства, генпрокурор зазначив, що «десь на початку цього року» ГПУ  отримало інформацію «про ймовірні правопорушення пана Продана, які не пов'язані з його колишньою посадою у Вінницькій області» і конкретизував, що мова йде про роботу на його теперішній посаді.

Голова ГПУ навіть наголосив, що «наявних у мене матеріалів достатньо для того, щоб бути переконаним у наявності грубих правопорушень Продана на посаді виконувача обов'язків голови ДФС» та попередив, «якщо слідство покладе необхідну доказову базу, цю справу буде відправлено за підслідністю до органу, який має її реалізовувати».

Продовжуючи тему, очільник відомства згадав, що «на митниці існує систематична проблема, пов’язана із …відсутністю керівників Митної служби України, які були б призначені у законному порядку». Також він запропонував створити окрему від ДФС Державну митну службу.

Нагадаємо, раніше прем’єр-міністр Володимир Гройсман заявляв про боротьбу з контрабандою на митниці, було призначено вінничанина Віктора Кривицького заступником голови ДФС з питань митниці. Нібито ці кроки заділи інтереси управління «К» СБУ.

Тепер про те, що всі розуміють. Вже тиждень «справу податківців» в ЗМІ пов’язують з певними «непорозуміннями» на верхівці владної вертикалі. Здається, що вони – непорозуміння – лише набирають обертів. Можна лише припустити, що без «консенсусу» в урядовому кварталі обшуки та підозри продовжаться.   

Олег Верлан

16 липня, 2018