Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний пояснив мету військового обліку жінок

Новини Вінниці / Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний пояснив мету військового обліку жінок

Необхідність поставити на військовий облік усіх жінок та відповідальність роботодавців за те, що хтось не дійде до військкомату, моментально стали приводом для безлічі мемів та жартів. Дещо це пов’язано з тим, що жінки і так йдуть служити, а будь-який примус з боку держави завжди сприймається критично.

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний пояснив, що саме передбачає військовий облік для жінок. Він навіть вважає, що частину процесів, які здійснюються під час постановки на військовий облік, можна буде здійснити онлайн.

«Хочу заспокоїти співгромадянок. По-перше, не йдеться про призив чи обов'язкову мобілізацію жінок до армії, як про це вже заявляють деякі ЗМІ. По-друге, готується такий порядок постановки на військовий облік, який дозволив би реалізувати дистанційно та онлайн якнайбільше процедур», - йдеться у Facebook-повідомленні командувача.

Залужний зазначив, що держава проводить антибюрократичну реформу.

«Держава проводить антибюрократичну реформу, щоб людям не доводилося переносити папірці з місця на місце. Це стосується також і чоловіків – цифровізація має модернізувати військовий облік в цілому. Протягом наступного року всі процедури будуть відкалібровані таким чином, щоб для наших співгромадян, чиї спеціальності у переліку для військового обліку та їхніх роботодавців процес постановки на облік був максимально комфортним», – зазначив він.

Головнокомандувач ЗСУ зауважив, що також планується введення перехідної норми, яка стосуватиметься зборів (навчань) військовозобов’язаних – на навчання жінки будуть відбуватимуть винятково за власним бажанням.

«Зі взяттям на військовий облік жодних змін у житті українських жінок не буде! Єдине – Збройні сили просто знатимуть, які спеціалістки є в країні та можуть у крайньому разі долучитись до оборони держави. Відповідний порядок обліку існував в Україні й раніше, починаючи з 1994 року, хоча майже не працював. Це також крок назустріч жінкам, які мають бажання проходити військову службу у Збройних силах України, для уникнення зайвих процедур при займанні посади за своєю спеціальністю», – наголосив військовий.

Нагадаємо, що 17 грудня набув чинності наказ Міністерства оборони №313 від 11 жовтня 2021 року «Про затвердження Переліку спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після отримання яких жінок беруть на військовий облік військовозобов'язаних».

Олеся Рудницька

28 грудня, 2021