Головного підозрюваного у найбільш резонансній справі Вінниччини 2015 року оголосили у розшук

Новини Вінниці / Головного підозрюваного у найбільш резонансній справі Вінниччини 2015 року оголосили у розшук

П’ять років тривають розслідування та судові процеси у кількох інстанціях стосовно обвинувачення Давида Григоряна в убивстві двох чоловіків на західній околиці Вінниці влітку 2015-го. За ухвалою суду, обвинуваченого відпустили, а тепер він втік, тому поліція оголосила людину у розшук.

П’ять років тривають розслідування та судові процеси у кількох інстанціях стосовно обвинувачення Давида Григоряна в убивстві двох чоловіків на західній околиці Вінниці влітку 2015-го. За вироком Вінницького міськсуду, обвинуваченого відпустили, визнавши його невинуватим за двома статтями. Термін за третьої статтею, яку інкрімінували Григоряну, на момент проведення судового засідання чоловік відбув у СІЗО. Але вирок не вступив у законну силу. Нині поліція оголосила його у розшук через неявку до Хмельницького апеляційного суду.

Нагадаємо подій доволі гучних кримінальних «розборок». У серпні 2015 року на перехресті вулиць Барське шосе та Келецькій близько 12.30 відбулася перестрілка. Тодішній начальник обласного главку Сергій Кримчук зазначав, що на світлофорі зупинився «Део Ланос», який їхав з Шаргородського району.

Легковик заблокували кілька машин, зокрема мікроавтобус, з якого вийшли чоловіки з бейсбольними битами та почали виштовхувати з «Ланоса» громадянина Вірменії Давида Григоряна, аби доставити до «відомої у певних колах людини». Той пручався, дістав пістолет та зробив кілька пострілів по нападникам.

Нападники – Євген Ромигайло і Сергій Крилов - отримали вогнепальні поранення. Пізніше вони померли у лікарні. Особи інших учасників інциденту правоохоронці з’ясовували протягом кількох діб, а розшукували тижні.

Отримав поранення і сам Григорян. Медики врятували йому життя. Тоді було відкрито два кримінальні провадження – за ч. 2 ст. 115 (вбивство двох і більше осіб) і ст. 2 ст. 296 (хуліганство) КК України. Потім були відкриті інші справи – за незаконне поводження зі зброєю та вимагання.  

За даними слідства, Давид Григорян з погрозами «вибивав» гроші з молодих людей на прохання свого знайомого. Він вимагав заплатити за те, що ті раніше поранили людину під час якоїсь конфліктної ситуації. Двоє сплатили гроші, а третій не захотів і попросив допомоги «на стороні» - у «впливової» людини. Той забажав зустрічі. Так от, за неофіційною версією, підозрюваний у вбивстві «розгнівав» земляка відмовою зустрітися, і той наказав його доставити для «виховної роботи», Григорян чекав нападу, тому озброївся.

Засідання суду за участю вірменина проходили при «підтримці» різних груп чоловіків, які пильнували за процесом. Утім, у січні 2019-го після проголошення вироку звинуваченого в трьох злочинах відпустили додому із зали Вінницького міського суду. Це був повторний розгляд справи. Перший завершився для Григоряна зміною кваліфікації з умисного вбивства на вимушену самооборону. Захист довів, що на Давида напади озброєні люди, він вихопив в одного з них пістолет і ним захищався.

Після часткового виправдання Григоряна його провадження «пішло» в апеляцію. Звідти повернулася на повторний розгляд через нові обставини, що були виявлені. Прокуратура дізналася про порушення таємниці нарадчої кімнати, і апеляційний суд врешті скасував вирок та повернув матеріали до Вінницького міськсуду з початковою кваліфікацією. Повторний розгляд тривав близько року.

Тоді підсудного звільнили після проголошення вироку, бо його виправдали за двома основними статтями — убивство і вимагання. Засудили тільки за незаконне поводження зі зброєю. Але він за це вже своє відсидів, оскільки весь час досудового і судового розслідування перебував у слідчому ізоляторі. Потерпіла сторона подала апеляцію. 

Тепер справа набирає обертів знову, адже у Вінницькому районному відділенні поліції опублікували інформацію про розшук 32-річного Давида Григоряна, якого називають підозрюваним у навмисному вбивстві. Справу ведуть у Хмельницькому апеляційному суді, а обвинувачений на з'являється на судові засідання.

Макс Мельник

1 липня, 2020