Головна інфекціоністка Вінниччини Лариса Мороз прокоментувала запровадження паспортів вакцинації

Новини Вінниці / Головна інфекціоністка Вінниччини Лариса Мороз прокоментувала запровадження паспортів вакцинації

Щоб менше було дискусій і звинувачень у дискримінації, паспорти вакцинації, про які нині заговорили у світі, й в Україні, зокрема, мали б бути уніфікованими. Про це сьогодні в коментарі телеканалу Прямий заявила головна інфекціоністка Вінниччини Лариса Мороз.

Щоб менше було дискусій і звинувачень у дискримінації, паспорти вакцинації, про які нині заговорили у світі й в Україні, зокрема, мали б бути уніфікованими. Про це сьогодні в коментарі телеканалу "Прямий" заявила головна інфекціоністка Вінниччини Лариса Мороз.

"Дуже багато зараз йде дискусій щодо того, чи буде це якоюсь дискримінацією. Я думаю, що такий паспорт має бути уніфікований для всієї Європи чи всього світу, щоб у яку б країну людина не їхала - цей паспорт був стандартний. Я вважаю трохи дискримінаційним з боку ЄС те, що вони будуть видавати паспорти тільки щодо тих вакцин, які зареєстровані в Євросоюзі", - сказала Лариса Мороз.

Нині ж, за її словами, в ЄС зареєстровані лише чотири вакцини: класична AstraZeneca, Pfizer, Johnson&Johnson та Moderna. Між іншим, немає у цьому переліку ні CoviShield, ні Sinovac, які нині використовуються в Україні.

"Але я сподіваюсь, що цей список буде розширено, бо ми вже бачимо, що навіть у Європі недостатня кількість вакцин, там також по вакцинації відстають, наприклад, від США. Тому я думаю, що вони будуть розширювати перелік вакцин для використання. Цей список має бути універсальний і до нього мають увійти всі вакцини, що мають доказову базу безпечності і ефективності", - зазначила Лариса Мороз.   

Сергій Маламура

30 березня, 2021